Цијене без контроле

Данијела Бајић

Дугоочекивано појефтињење лијекова у Српској, ако је судити према самом почетку те приче, могло би доживјети неславан крај ако надлежни што прије не засучу рукаве и баце се на посао.

Властима у БиХ требало је превише времена да коначно усвоје потребне правилнике како би становници ове земље мање новца издвајали за лијекове, али је, изгледа, тај потез многе затекао неспремне. Да ситуација, након ступања на снагу и почетка примјене новог цјеновника, није постала боља, већ напротив компликованија показало се већ у првим данима примјене правилника.

Становници РС су оправдано на полицама апотека очекивали да виде ниже цијене појединих лијекова, али немали број њих је остао затечен - цијене лијекова су махом остале исте, а одговор на питање због чега је таква ситуација и када ће то бити ријешено, како се чини, нико не зна.

Институције пребацују лоптицу једна на другу. Једни тврде да то није њихов посао, већ неког другог, а ти други са чуђењем истичу како први пут чују да је то у опису њиховог посла. И та прича иде од врата до врата, а цијену тог "слијегања раменима" платиће, ни криви ни дужни, обољели становници. 

Са лијековима, и уопште темом здравства, нико не смије да се игра. То је исувише осјетљиво питање, било да је ријеч само о лијековима или о другим питањима које се тичу тог сектора и пацијената јер је и изгубљени минут некада кобан.

Представници институција, бар они који руководе установама које су надлежне за здравство, али и инспекцију, би требало да што прије сједну за сто и коначно утврде како ријешити овај проблем. Грађани не смију да буду колатерална штета несугласица на вишим нивоима власти, али ни незнања љекара јер је погубна и сама чињеница која је изашла на видјело протеклих дана, да ни неки доктори нису знали за које лијекове треба прописати рецепт.

Јавна је тајна да имамо исувише велики број агенција, канцеларија и других институција која су формиране ради реда и ухљебљења кадрова, а да ни сами често не знају шта им је посао. Док, са друге стране "тијело" које би контролисало примјену новог правилника, још не постоји.

Надлежни треба да ухвате посљедњи воз за договор и распоред радних задатака како би коначно грађани и овог дијела Балкана мање новца издвајали за лијекове, јер аутори те приче нису они, већ они које су директно или индиректно поставили на функције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана