Ци­је­на прав­де

Вања Штрбац
Ци­је­на прав­де

Ус­та­вни суд БиХ ра­зри­је­шио је Крста­на Си­ми­ћа са ду­жнос­ти су­ди­је тог су­да. До Си­ми­ће­вог ра­зрје­шења је до­шло, ка­ко ка­жу из Ус­та­вног су­да, "због чињени­це да је пре­кршио ду­жност фун­кци­је угро­жа­вањем угле­да Су­да и су­ди­ја, пи­сањем пи­сма ше­фу је­дне стран­ке и стављањем се­бе на ра­спо­ла­гање њему".

На­во­дно ни­је са­мо то ра­злог, ка­ко тврди су­ди­ја Ус­та­вног су­да БиХ Се­ада Па­ла­врић, обра­зла­жу­ћи ту одлу­ку. Си­мић је, тврди она, у интервјуима изнио "низ кри­ми­на­ли­за­ци­ја на ра­чун Ус­та­вног су­да и су­ди­ја тврде­ћи да има до­ка­зе за то, а да ни­ти је­дан од њих ни­је изнио".

Ка­ко уви­јек пос­то­ји дру­га стра­на ме­даље, та­ко и у овом слу­ча­ју, објашњење Па­ла­ври­ће­ве је, чи­ни се, не­по­тпу­но и не­ис­ти­ни­то.

Сми­јењени су­ди­ја Си­мић тврди да је до­ку­мен­том на де­сет стра­ни­ца, пот­кри­јепљеним до­ка­зи­ма о мно­гим слу­ча­је­ви­ма, у не­ко­ли­ко на­вра­та упо­зо­ра­вао ко­ле­ге о "цу­рењу ин­фор­ма­ци­ја" из Ус­та­вног су­да БиХ.

Упо­зо­ра­вао је Си­мић да "цу­ре ин­фор­ма­ци­је" из Ус­та­вног су­да и у ве­зи са нај­ја­чим пре­дме­ти­ма ко­ји­ма се ба­ви­ла ова ин­сти­ту­ци­ја, па чак и са са­ме сје­дни­це на ко­јој се одлу­чи­ва­ло о њего­вој су­дби­ни. A ко­ле­ге су­ди­је ни­су ни­шта ура­ди­ле по том пи­тању, осим што су до­ни­је­ле одлу­ку о њего­вој смје­ни.

Aко је Си­мић го­во­рио о кри­ми­на­ли­за­ци­ји на ра­чун Ус­та­вног су­да БиХ, а не изно­се­ћи до­ка­зе, ка­ко он­да про­ко­мен­та­ри­са­ти одлу­ку тог ис­тог су­да да усво­ји апе­ла­ци­ју фир­ми "Трго­ви­на Бо­рац" из Тра­вни­ка и "Мал­ба­шић" из Бање Лу­ке, ко­је су је том су­ду упу­ти­ле на­кон што је "Кра­ји­на Бо­рац" до­би­ла све суд­ске про­це­се про­тив њих?

Зар су све су­ди­је у том пос­туп­ку не­зна­ли­це? Зар та одлу­ка ни­је пре­се­дан, јер је у ди­рек­тној су­про­тнос­ти и са Одлу­ком ви­со­ког пред­ста­вни­ка ме­ђу­на­ро­дне за­је­дни­це у БиХ из 2000. го­ди­не ко­јом се за­брањује да по­је­дин­ци и пра­вна ли­ца из је­дног ен­ти­те­та при­ва­ти­зу­ју пре­ду­зе­ћа, по­сло­вне прос­то­ре и имо­ви­ну ко­ји се на­ла­зе у дру­гом ен­ти­те­ту?! О "слу­ча­ју Aли­ја­ги­ћи" да се и не го­во­ри.

Очи­гле­дно да је Си­мић пос­тао пре­ве­ли­ка при­јетња за њих и фун­кци­је ко­је обављају, па им је по­слу­жио као жртве­но јагње да са Ус­та­вног су­да БиХ спе­ру сву прљав­шти­ну ко­ју су упра­во они и на­ни­је­ли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана