Цијена дубиозе у ФБиХ

Жељка Јаворац

Чињеница да се Република Српска и ФБиХ, иако су два одвојена и суштински различита ентитета, у свијету заступају као дијелови исфорсиране БиХ, довела је до тога да се дубиоза сусједног ентитета рефлектовала на Републику Српску.

Својом конфузијом, неспособношћу и корумпираношћу ФБиХ је дошла до тачке, или је боље рећи дна, на коме не функционишу ни Влада, ни Парламент, па ни Уставни суд, а у ту дубиозу, захваљујући БиХ, вуче и Републику Српску.

Међународни монетарни фонд већ важе одобравање нове транше стенд-бај аранжмана БиХ, а на ваги су и средства подршке од Европске уније, што скупа износи око 380 милиона марака и од чега половина припада Републици Српској.

Носиоци власти у ФБиХ, који се свакодневно рву ко ће одлучивати о буџетским парама, па више личе на каубоје и протестанте него на људе од повјерења који треба да воде, нису били у стању да испуне ни један једини услов за одобравање транше ММФ-а, а то је усвајање закона о повољнијем пензионисању војника.

Људи у Федерацији протестују, судови не могу да раде, буџет је у дефициту чак 300 милиона које ребалансом треба откинути на другим мјестима, не постоји ни минимум комуникације између носилаца власти, а међународна заједница, од које су очекивали да пресуди, не жели да се мијеша. Својим лудилом и нескривеном глађу да приграбе што више власти и буџетског новца, политичари у ФБиХ утицали су и на привреду у Републици Српској која је остала без помоћи која јој припада. Република Српска је испунила све потребне услове и очекивано жели паре које јој сљедују, а они то нису у стању. РС је одмах поступила по препорукама ММФ-а, а у ФБиХ су спремни да, зарад властитих интереса, оставе људе неколико мјесеци без пензија, срозају свој кредитни рејтинг, угрозе буџет...

Зачарани круг се враћа на почетак, на међународну заједницу која је уплела прсте и дозволила да се на нелегалним основама конституише власт у ФБиХ, иста та власт која сада изазива нереде и скандале и која у незавидан положај доводи и Републику Српску.

Финансијска и правна несигурност до које су политичари довели ФБиХ, нажалост, коштаће Републику Српску милиона помоћи, а исфорсирану БиХ могла би да кошта и европског пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана