Четврти павиљон

Драгана Орловић

Прије почетка нове академске године треба да се уселе први станари у новоизграђени четврти павиљон Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци. Нове собе, нови станари. Све ново.

Већ мјесецима слушамо помпезне најаве за отварање тог објекта. Оправдано. Уложено је више од 7,5 милиона марака у његову изградњу. Изграђена је савремена зграда са 140 соба. Све то и те како обећава побољшање смјештајних капацитета и цијелог студентског стандарда у овом дијелу Српске. Али...

Као и увијек у многим лијепим причама и догађајима некако стигне то несрећно "али" да срећу квари.

Тако је и у случају четвртог павиљона и његове изградње у питању једно озбиљно "али" и један озбиљан проблем.

Међу будућим станарима овог павиљона неће и не може бити студената са инвалидитетом, јер ниједна од соба није за њих прилагођена. Изграђене су приступне рампе, а неко од пројектаната очигледно је мислио да је то сасвим довољно да студенти у инвалидским колицима живе у овом павиљону.

То што у собе не могу ући, а камоли кретати се са инвалидским колицима изгледа да је мање важно.

Осим соба, ни купатила нису урађена тако да би их могли користити студенти са инвалидитетом.

Међутим, са Универзитета у Бањалуци, који је водио цјелокупну процедуру јавне набавке за изградњу и вањско уређење четвртог павиљона, поручују да у трећем павиљону има 12 соба за студенте са инвалидитетом које су за њих у потпуности прилагођене. Таквих студената у Бањалуци има 42, а њих осам користи наведене собе.

Истичу и да ће учинити све ако у будућности буде потребе за смјештајним капацитетима за ову категорију студената.

Јасно је да се све то односи на трећи павиљон, али се поставља питање шта је са четвртим павиљоном.

Ако у трећем павиљону Студентског центра "Никола Тесла" већ постоји 12 соба за студенте са инвалидитетом, то не значи да ниједна није могла бити урађена у четвртом павиљону.

Уложено је толико новца у градњу, а да нико није помислио и на ову категорију студената.

То су млади који упркос свим потешкоћама, које им је живот наметнуо спремно и одлучно воде само њима знане битке и који ни у ком случају нису заслужили да овако, у самом старту буду дискриминисани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана