"Честитке" ревизора

Ведрана Кулага Симић

Ревизори традиционално, пред Нову годину, институцијама БиХ шаљу годишњи извјештај о налазима и препорукама чијом би примјеном надлежни у тим министарствима, канцеларијама, као и агенцијама и дирекцијама побољшали пословање и повећали транспарентност у трошењу новца пореских обвезника ове земље. Канцеларија за ревизију институција БиХ и ове године поново је указала на недостатке, неправилности и недоречености које се, нажалост, из године у годину понављају, уз мале промјене у нијансама.

Иако је на адресе институција стигло на стотине препорука чија би примјена требало да побољша њихово пословање и повећа транспарентност приликом трошења новца пореских обвезника, мало која од њих је стигла даље од корпе за отпатке.

На то указује оцјена да још нису у потпуности прецизирани сви акти којима се регулишу плате и накнаде, иако премашују неколико хиљада марака мјесечно. Није све било чисто ни приликом правдања многобројних рачуна за иће и пиће у току и послије радног времена по кафанама, ресторанима и клубовима. И даље надлежни у многим институцијама заобилазе одредбе Закона о јавним набавкама БиХ и махом (иако је то предвиђено само у хитним случајевима) послове закључују у "четири ока".

Мјесто у фотељама институција нашли су многи савјетници за све и свашта, па и за оне послове којима се свакодневно баве неки други људи, запослени на одређено и неодређено вријеме.

Није ријешено ни питање накнада, и уопште формирања разних комисија и радних тијела, које су мало када извјештаје о раду за питања и проблеме за чије су рјешавање формирани доставили у првобитно дефинисаном року. Ревизори на то скрећу пажњу већ годинама, али све завршава као писмена и усмена опомена, а никако као наређење и захтјев који треба да буде урађен како треба. А мјесечне накнаде исплаћују се уредно и без проблема, без обзира на то да ли су чланови тих комисија и других тијела само гледали једни у друге, ћутали, долазили или не долазили на састанке и сједнице или можда само приупитали једни друге за здравље.

Круг препорука завртио се и ове године. Поново су "честитке" послате на адресе многобројних институција, у нади да их надлежни неће само прочитати и спремити у неку од ладица.

Постало је сувишно истицати да ствари треба довести у ред и почети другачију игру. Потребан је нови почетак, а добар би био да коначно буде уведен принцип одговорности и да се он, наравно, поштује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана