Честитка за плакање

Дарко Момић

Предсједник афричке Републике Бенин Патрис Талон упутио је честитку високом представнику у БиХ Валентину Инцку у којој му честита државни празник - 21. новембар.

„Упркос тешкој ситуацији и здравственом окружењу са којим се свијет суочава у којем се одржава и овај празник, желим Вашој Влади и пријатељском народу БиХ срећну прославу”, наводи се између осталог у честитки добронамјерног, али злосрећног шефа афричке републике за коју огромна већина становника БиХ вјероватно никада није чула.

Ова вијест коју је за викенд објавио наш лист избацила је на површину и потпуно огољела илузију и о “тисућугодишњој хисторији” БиХ, а поготово о њеном значају у данашњој геополитичкој подјели карата. Како већина становника БиХ никада није чула за Бенин, тако сасвим сигурно ни већина становника Бенина нема благу представу о томе гдје је БиХ. А још је сигурније да никада ниједан члан Предсједништва, предсједавајући Савјета министара или шеф дипломатије БиХ није упутио честитку у Африку поводом државног празника Републике Бенин.

Откуд онда предсједнику те афричке државице уклијештене између Тогоа, Нигерије и Буркине Фасо идеја да у БиХ упути честитку и при томе половично тачну? Половично тачну зато што само пола БиХ, дакле само Република Српска слави 21. новембар, датум када је прије двије и по деценије склопљен Дејтонски мировни споразум и креирана данашња БиХ, а који је предсједник Бенина назвао државним празником.

А друго питање је одакле му идеја да честитку упути Аустријанцу на челу Канцеларије високог представника, умјесто Предсједништву БиХ или евентуално првом човјеку Савјета министара? На то питање не постоји јасан одговор, али је могуће да је Патрис Талон на рецимо “Гуглу” нашао да је високи представник смјењивао изабране званичнике, наметао законе и мијењао устав, па је (а шта би друго), помислио да је Аустријанац са звањем “високи представник” права адреса за честитку. Могуће је наравно и да је предсједник Бенина на маргинама неког међународног скупа налетио на Инцка и из разговора с њим закључио да је Аустријанац “бог и батина” у БиХ и да је зато у честитки лијепо написао “желим Вашој Влади и пријатељском народу БиХ срећну прославу”.

Али има још нешто везано за предсједника Бенина у којем би се могли тражити мотиви његовог потеза. Наиме, њега је магазин “Форбс” 2015. године означио као 15. најбогатијег човјека у супсахарској Африци с имовином од око 400.000.000 долара. Елем, можда је Талон чуо колику плату има Инцко, па по принципу “пара на пару”, послао му честитку. Наравно да се шалим, само што мени ово није смијешно. Напротив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана