Черупање "Жељезница"

Маријана Миљић Бјеловук

Јавно предузеће "Жељезнице РС" у све је тежем положају. Нико више не може прогнозирати шта ће бити са овим предузећем, односно да ли ће стати на ноге или ће, као што то многи предвиђају, завршити у стечају.

Да је стечај све извјеснији упозоравао је и генерални директор ЖРС Драган Савановић у више наврата и то, прије свега, због тужби радника за неисплаћени регрес и топли оброк.

Ове тужбе "тешке" су за сада најмање 20 милиона марака, а колико ће њихова вриједност бити на крају, ни то нико не може прогнозирати.

Тај новац треба да обезбиједе ЖРС, а новца нема. Нити ће га изгледа бити, јер ово предузеће послује са милионским губицима, а само акумулирани минус одавно је премашио 200 милиона КМ.

Радници траже свој новац, који на основу правоснажних пресуда треба да им припадне, па Основни суд у Добоју планира да ускоро крене са пљенидбом аутомобила ЖРС како би радницима била намирена дуговања.

На лицитацију ће бити понуђено десет аутомобила, које су ЖРС планирале да продају у јануару, али у томе нису успјеле.

На удару ће се наћи и возни парк управе, који је обновљен почетком 2015. године, а за који је управа искеширала ни мање ни више него скоро 300.000 марака.

Сасвим је јасно да продајом возила неће ни малим дијелом бити надокнађен дуг према радницима.

А да ли ће управа ЖРС и радници постићи икакав договор, тешко је прогнозирати, јер су до сада одржали велики број састанака како би био ријешен овај проблем, али заједнички став у томе нису постигли.

Сваки састанак завршаван је са закључком да ће на неком од идућих састанака наћи заједнички став.

И док они покушавају да пронађу заједнички језик, имовина јавног предузећа завршаваће на добошу.

Послије продаје аутомобила, на лицитацији ће, што је и те како извјесно, бити понуђена и много крупнија имовина "Жељезница" како би био надокнађен дуг према радницима и како би добили оно што им припада.

На крају крајева, и једни и други треба да, ако хоће и желе да ЖРС опстану, коначно једном за свагда дођу до договора и рјешења проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана