Централна банка БиХ

Свјетлана Тадић
Централна банка БиХ

Централна банка БиХ изгледа да је заборавила своје коријене, те изгубила из вида веома важну чињеницу која се зове Република Српска.

Тако и Централна банка, поучена примјером Управе за индиректно опорезивање, када дође дан расподјеле добити заборави на постојање РС и на њено право на дио зарађеног.

Aмнезију је Централна банка добила изгледа онда када је РС престала да буде потребна као гарант ове институције.

Централна банка, нажалост, није једини примјер на којем се јасно види какав је однос БиХ и њених институција према Српској, јер је до сада РС више пута остала "кратих рукава" када се дијелио заједнички новац.

Наиме, трећина од укупне добити Централне банке БиХ требало би сваке године да припадне РС, а само почетком ове године Српска је требало да добије више од десет милиона марака, а прошле године више од 30 милиона марака.

Међутим, од ових милиона у буџет БиХ није видио ни марку.

Ова ситуација само показује на који начин на Републику Српску гледају институције на нивоу БиХ, те колико озбиљно схватају потребу да она добије само оно што јој законом и припада.

Не могу ни замислити колика би се хајка дигла да је ситуација обрнута, да РС одбија да исплати нешто што БиХ или ФБиХ припада.

Извјесно је само да би то била ударна вијест, која би можда попримила и границе државног удара.

Иако су похвални напори РС да добије оно што је њено и да се поштују закони, и више је него очигледно да друга страна нама ни мрвице воље за то.

Да би довело ситуацију у ред, Министарство финансија РС припремило је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Централној банци, којим би Српска, као оснивач ове банке, требало да учествује у расподјели њене добити.

Јер, на шта друго указује чињеница да је Централна банка БиХ 21. априла уплатила 19,907 милиона марака, односно 60 одсто добити из 2010. године на рачун Министарства финансија и трезора БиХ, док РС, која је уложила трећину потребног капитала за оснивање те банке, није исплаћена ниједна марка.

Оваква слика показује само игнорантски однос ове банке према Српској, која је учествовала у њеном оснивању и према чему би то било довољно за исплату дијела добити.

Довољно је нажалост свуда осим у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана