Чему наука?

Драгана Орловић

У подјели буџетског колача области науке, истраживања и развоја код нас су одувијек биле на зачељу.

Док велике економске силе, као и оне земље које то још нису, али желе да буду, и те како знају да научноистраживачки рад представља један од најважнијих ресурса данашњице, ми тога изгледа још нисмо и никако да постанемо свјесни.

Доказа за то је много, а један од најзначајнијих од свих јесте свакако новац који је намијењен и издвојен за ту област.

Умјесто прошлогодишњих издвајања од око 4,8 милиона марака, ове године за истраживања и развој дато је тек 2,9 милиона марака, показали су подаци Завода за статистику РС.

Не треба бити врстан математичар да бисмо дошли до рачунице да је то готово дупло мање.

С друге стране, не треба бити ни неки посебно велики стручњак па не доћи до закључка да је то мало, тачније, недовољно новца за ову изузетно значајну област.

Да би могло бити реализовано само једно озбиљно истраживање, и то у оквиру само једног пројекта, а камоли њих више, потребно је неколико стотина марака. 

А то је немогуће ако новца нема.

Јако је битно, како тврде млади научници, и да надлежни схвате да морају постојати и радна мјеста у оквиру којих би истраживачи могли бити максимално посвећени науци.

Без тог приступа, системски приступ науци је немогућ, ма колико било појединаца који из љубави, ипак, одлучују да живот посвете науци.

Наука представља тежак, мукотрпан и неизвјестан посао, али и једини који може да понуди одређена рјешења за многе изазове са којима је човјечанство суочено - од демографских промјена, економских, социјалних, климатских, еколошких...

Због тога је потребно што више новца за стипендирање младих и талентованих научника. Више новца за опрему и цјелокупну инфраструктуру у овој области.

Веома је важно да наука буде доступна свима и да не буде дискреционо право само универзитета и професора.

А све то изискује улагање у науку које никада није нити ће бити непотребан трошак већ паметна инвестиција.

Инвестиција која може донијети двоструко или троструко више од уложеног. Инвестиција звана - будућност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана