ЦЕМТ криминал

Жељка Домазет
ЦЕМТ криминал

Колико је тежак криминал који годинама прати додјелу ЦЕМТ дозвола и колико су похарани буџет БиХ и многи аутопревозници из БиХ, требало би да се сазна послије истраге и суђења у Суду и Тужилаштву БиХ, као и посла који обављају истражне комисије у Парламенту БиХ.

Послије дугогодишњих упозорења незадовољних аутопревозника и свих оних који су годинама на то указивали, и када је БиХ запријетила опасност да буде искључена из међународног транспорта, тек почетком ове године подигнуте су оптужнице за 2006. и 2007. годину.

Како тврде упућени, ријеч је о годинама у којима се криминал тек захуктавао. Ријеч је о истим људима и групи која се "уходавала" и која је и идућих година, претпрошле и прошле, дијелила дозволе. Како тврде истражиоци, протекла година у области додјеле ЦЕМТ дозвола за превознике у БиХ може се сматрати "врхом криминала" у том послу.

Клупко се почело одмотавати, а Тужилаштво БиХ реаговало је тек када су чланови комисије Министарства транспорта и комуникација почели међусобно да се оптужују пред Истражном комисијом Парламента БиХ. Тужилаштво је реаговало тек када су чланови те комисије јавно почели да прозивају министре и њихове замјенике по чијом су како тврде "диригентском палицом радили". Признали су да ниједне године нису радили према Правилнику, него према устаљеној пракси, мимо процедуре, прописа и закона. Тврдили су да ниједну дозволу нису могли да дају без сагласности министара или замјеника, чиме су признали да су дозволе давали онима који су били спремни да понуде више новца и мита.

У цијелој гужви, оптуживањима и чињеници да је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против седам чланова комисије која је радила на додјели ЦЕМТ дозвола и тадашњег замјеника министра транспорта и комуникација Хариса Башића који је доскора био устоличен у директорској фотељи Aгенције за унапређење страних инвестиција (FIPA), једино је суспендован Башић. Остали чланови комисије и даље раде као да се ништа није десило. Нису суспендовани, јер Министарство од Тужилаштва није добило никакав службени допис.

Да није тужно, било би смијешно. Док се у другим уређеним државама оптуженима зна мјесто, у БиХ се очигледно је, нико не обазире ни на оптужнице ни на криминал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана