Чемерно

Ведрана Кулага Симић

Република Српска богатија је од јуче за пројекат од историјског значаја, који ће промијенити живот већини Херцеговаца.

До јуче непремостива препрека на подручју Републике Српске - превој Чемерно, од данас је модерна саобраћајница, која ће повезати Херцеговину са остатком Српске, али и Србијом.

Развијање и ширење путне комуникација би требало да буде један од главних задатака сваке озбиљне земље, а Српска је овим показала да то и јесте и да има слуха за потребе грађана.

Траса преко превоја Чемерно од самог почетка представљала је изазов, али надлежни су успјели да их све превазиђу и грађанима дају оно што годинама уназад многи нису могли.

Реализацијом овог пројекта учињено је много, а у данима који слиједе многи ће тек постати свјесни његове праве вриједности.

Највише ће олакшати живот онима који су за њега и највише везани, а то су грађани и то никако не смије да се заборави или стави у други план.

Значај који ће ова саобраћајница имати за привреду веома је важан, посебно због тога што је у вријеме економске кризе, када и земље које одавно имају оно што се код нас сада ствара - модерне путеве, не могу да се изборе за лошим економским токовима.

Пројекат Чемерно израстао је управо у вријеме највеће кризе, започет у септембру 2008. године, “преживио” је све економске “потресе”, због чега заслужује посебан респект.

Чињеница јесте да су првобитни рокови за изградњу пробијени, али и то има своје оправдање у самом Чемерну, које је за многе и било, ни мање ни више, него чемер.

Сада, када је саобраћајна комуникација преко Чемерна скраћена за око пет километара, веза Херцеговине са Србијом и Црногорским приморјем биће од посебног значаја.

То је био и један од разлога због чега су се надлежни упустили у реализацију овог пројекта. Дионице која је, у годинама које су иза нас, представљала зид и премостиву препреку.

Република Српска јуче је добила још једну важну саобраћајну трасу на својој територији, у коју је уложено много, али од које се можда и још више очекује.

Њен значај је вишеструк, а то ће се и показати и потврдити

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана