Чекајући резултате избора

Ведрана Кулага Симић

Пунољетни становници БиХ, који испуњавају своје грађанске дужности у нади за боље сутра, сваке друге године прве недјеље у октобру одлазе на своја бирачка мјеста и дају подршку онима за које сматрају ће им обезбиједити управо то, боље сутра.

Једни то ураде реда ради, други јер стварно вјерују у то, а они трећи чисто да виде ко ће се све појавити на бирачком мјесту и да размијене мишљења о актуелној политичкој сцени БиХ.

Те приче, небитно о којем разлогу је ријеч, заврше релативно брзо, за разлику од сазнања о коначним, утврђеним, званичним подацима о резултатима њиховог одласка на бирачка мјеста.

Слово закона је јасно - надлежна комисија има рок од мјесец да објави те податке и тога су се вјешто придржавали, за разлику од својих колега из региона који тај посао редовно заврше за неколико дана. Чињеница је да је систем бројања гласова у БиХ компликован и да се ради на неколико нивоа, али исто је чињеница да то није непознаница која је изашла на видјело на посљедњим општим изборима у октобру прошле године.

На спорост система и дуга чекања изборних резултата многи су упирали прстом током протеклих година, али безуспјешно. Да ли ће ситуација бити промијењена, биће познато већ идуће седмице када чланови надлежних парламентарних комисија на нивоу БиХ размотре годишњи извјештај ЦИК-а БиХ у коме је указано на то да изборни резултати морају много брже да угледају свјетлост дана.

Покушаја изборних промјена је до сада било много, али и оне морају да буду усаглашене између свих нивоа власти и да не заврше само на формирању разних радних и којекаквих група чији мандат, готово редовно, неславно заврши.

Изборно законодавство ове земље је зрело за промјене, а сваки изборни циклус на површину "избаци" неки нови недостатак и дио који треба поправити, а питање брзине објаве података је свакако у врху приоритета. Јер је период од бројања првих гласова до коначног збира предуг и мало гдје траје као у БиХ, па чак и у оним земљама које имају много, много више бирача него ми.

ЦИК БиХ сажео је утиске са октобарских избора. На једном мјесту њихови руководиоци и службеници су побројали шта мисле да треба мијењати. Врућ кромпир је сада у Парламенту БиХ, а од договора и преговора и активног рада зависи да ли ћемо и идуће године чекати резултате до "идуће године".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана