Чекајући правду

Крстина Ћирковић
Чекајући правду

Обиљежена је још једна годишњица страдања српског становништва на подручју Сребренице. У Скеланима је у суботу служен парастос за 305 Срба са овог подручја, од којих је њих 69 уморено 16. јануара 1993. године. За тај злочин, почињен прије 17 година, као и све претходне злочине над Србима на овим просторима, још нико није одговарао.

То је истина. Истина је и да су све злочине починиле муслиманске снаге из Сребренице које су, предвођене командантом такозване Aрмије БиХ Насером Орићем, упадале у рану зору у српска села, гдје су редом убијале, пљачкале и палиле, увјерене да ће тако "ишчупати" коријен православља, који је дубоко усађен у дух једног народа и огромне просторе овог дијела Подриња.

Истина је и да се та истина годинама прикрива од јавности и да не допире до Хага, али ни домаћег правосуђа, на чијој су сада савјести злочини почињени над Србима у БиХ, па и ови у Скеланима.

Представници Срба у институцијама Српске и БиХ увјеравају породице жртава да неће стати на путу доказивања истине и тражењу правде.

То је једина утјеха за Милицу Димитријевић, којој су 16. јануара 1993. године снајперисти убили синове, петогодишњег Aлександра и дванаестогодишњег Радисава. Правди се нада и Цветко Ристић из Кушића код Скелана, којем је Орић са својим осионим војницима, убио на кућном прагу оца Новака, мајку Иванку и сестру Митру, а брата Мићу одвео у логор и затро му сваки траг.

Да ће правда стићи злочинце нада се и Остоја Тодоровић, који не може да вјерује да снајперисти није задрхтала рука када је на мосту гађао његову кћерку Гордану Секулић. Пита се како злочинац може да заборави слику мајке, која је рукама, као крилима, покушала да заштити од куршума своје синове старе само четири и шест година.

То је само дио истине о стравичном масакру у Скеланима, која мора да се сазна свуда у свијету, јер нигдје један злочин није тако систематски припреман и почињен као што је то урађено у овом дијелу Сребренице. У Скеланима је убијено 57 стараца, жена и дјеце. Опљачкане су и попаљене све куће у овом насељу и околним селима. То је истина, која чека правду и упозорава да је она услов за изградњу повјерења и помирења међу Србима и Бошњацима на овим просторима.

У ишчекивању правде, дугом скоро двије деценије, мјештани Скелана сјећају се својих жртава и не заборављају злочине почињене на крају 20. вијека. Дјелиоце правде упозоравају да једнако боли суза сваке мајке за изгубљеним дјететом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана