Чекајући обнову

Ведрана Кулага Симић

Од завршетка рата на овом простору прошло је готово четврт вијека, а бројне породице још трагају за трајним кровом над главом и сањају пристојне услове за живот.

Рат је свима однио доста тога, почевши од најмилијих. Иако су надлежни од почетка били свјесни да и данас хиљаде људи преживљава у алтернативним смјештајима и гледају како да и тај кров сачувају од зуба времена, тек је прије неколико љета почела организована борба за њихову свјетлију будућност.

Регионални стамбени програм од почетка је обећавао много. Улио је наду десетинама хиљада породица да ће коначно да добију топли дом и да он заправо и буде само њихов, да имају своје собе, купатила, кухиње...    

Тим путем се и кренуло, али јасно је да ће још доста требати да на терену буде онако како је замишљено у пракси. Регион је у оквиру тог великог и захтјевног пројекта већ добио нове куће и станове, а БиХ се припрема да по шести пут на адресу врха тог фонда пошаље план за трајно стамбено збрињавање великог броја корисника.

Подаци из ресорних министарстава говоре да би за неколико година 600 кућа и станова требало бити пристојно мјесто за живот дијела оних према којима судбина није имала милости. Нови домови требало би да "никну" на подручју цијеле БиХ и да кључ у руке добију најугроженији.

Коначна одлука врха очекује се средином ове године, а све у циљу што брже припреме терена за вјеру у боље сутра. Ипак, године које су постале дио историје показале су да све није ишло како је првобитно било замишљено.

Из удружења која заступају интересе избјеглих и расељених су у неколико наврата указивали на застоје у реализацији тог пројекта, уз нагласак да обећања морају бити испуњења и да их много не дотичу оправдања да папирологија кочи изградњу и обнову појединих кућа и станова.

Доста времена је, заиста, прошло. Појединци су већ изгубили сваку вјеру да ће доживјети да поново имати свој топли дом и цивилизоване услове за живот. Не треба их кривити, већ што прије зацртане циљеве спровести у дјело.

Године живота под туђим кровом оставиле су трага на свима њима, али још није касно да грешке буду исправљене.

Сви челници региона и осталих који учествују у Регионалном стамбеном програму морају дата обећања довести до краја јер никоме не треба да цијела прича, најављивана као догађај, на крају буде сведена на само једну реченицу - Чекајући Годоа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана