Чекајући чек за пензије

Драгана Орловић

Око 9.000 пензионера у Републици Српској тек јуче је добило своје чекове, иако је исплата мајских пензија почела на вријеме, као и увијек - десетог у мјесецу.

Међутим, слаб прилив новца у буџет Фонда пензијско-инвалидског осигурања РС морао је да узме (и ево овог мјесеца почео је да узима) свој данак.

Исплата пензија умјесто некадашњих два-три, сада је потрајала 15 дана.

Поштара су многи чекали и ето дочекали. А како су то чекање преживјели најбоље знају само ти пензионери. Ако се узме у обзир да је износ најниже пензије за минималан стаж од 15 година у Републици Српској 174 марака, а највише 1.792 КМ, одговор је јасан.

За оне којима су стигли чекови са овом другом цифром и не треба посебно бринути, али шта је са пензионерима који су морали да "развуку" свих тих 174 марака.

Колико су дневно имали да троше кад плате рачуне - двије или три марке... Највјероватније ни толико.

Највећи кривац за то што је исплата пензија оволико дуго потрајала јесу огромни дугови за неуплаћене доприносе Фонду ПИО РС. Тај дуг је на крају марта ове године износио чак 405 милиона марака, што је како истичу и у Фонду, сума која би могла да "покрије" приближно пет пуних пензија.

Неочекивано слаб прилив новца по основу доприноса за ПИО продужило је исплату пензија.

Умјесто дневног просјека од 3,3 милиона марака прилив новца у Фонд ПИО протеклих десетак дана био је знатно слабији, тачније за око девет милиона мањи. Дешавало се на примјер да је два дана тај прилив износио 1,8 милиона марака, а понекад и тек 850.000 или 900.000 КМ.

Нажалост, неефикасан рад контролних органа већ годинама олакшао је многима да једноставно избјегавају уплату доприноса за ПИО. Неизмирене обавезе према овом Фонду умјесто да се смањују, константно су наставиле да се повећавају, што представља све озбиљнији проблем.

Ипак, Фонд ПИО РС ће од идуће године, преласком на трезорски систем исплате пензија остварити, како поручују надлежни, значајне уштеде, а биће загарантован и наставак редовне исплате пензија. Одговорност за исплату пензија више неће бити на Фонду ПИО већ на Влади РС. Тада ће ваљда и пензионери одахнути и сви у исто вријеме своје чекове имати у рукама колико год новца да је у питању.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана