Цехови за Гиниса

Ведрана Кулага Симић

Иако је тешко повјеровати да БиХ има нешто на чему би нам могле позавидјети земље региона, Европе и свијета, то нешто ипак постоји, а ријеч је, наравно, о новцу који годишње иде за плате радника чије су књижице похрањене у институцијама на нивоу БиХ.

БиХ важи за сиромашну земљу у којој већина оних "обичних" живи од минималца и којима треба дати Нобелову награду за умијеће спајања почетка са крајем мјесеца, а са друге стране има и оне који живе сасвим другачије.

На нивоу БиХ формирано је чак 75 институција у којима ради више од 22.000 особа. На платном списку су бројне агенције, канцеларије, дирекције, министарства, институти и тако даље и тако даље, тако да и не треба да чуди да бројни становници ове земље, па и они иоле упућени, никада за њих нису ни чули. Али треба да чуди ћутање оних који у својим рукама држе све конце ове земље, а који игноришу сваки покушај да буде отворена прича о томе шта БиХ заиста, заиста треба.

У протеклим годинама, у којима је само за бруто плате армије запослених отишло више од 2,87 милијарди КМ, забиљежено је неколико покушаја да се коначно подвуче црта, али сви су, због овога или онога, падали у воду, а број радних књижица је постао све већи.

То и не би било спорно, било би чак и похвално, да је БиХ од тога имала неке користи, али није. Част изузецима који стварно одговорно и вјешто испуњавају задатке који су им повјерени, али шта је са онима којима су удобне фотеље и добре плате "зарадили" само на основу партијске књижице?

Таквих, јасно је, увијек је било и биће, али ово у БиХ прешло је сваку мјеру. Не треба пуно објашњавати. Довољно је само погледати бројке. Оне све говоре.

Довољно је само погледати једноставну рачуницу да годишње за плате само за администрацију на нивоу БиХ одлази више од 515 милиона КМ - без осталих накнада на које имају право и исте упоредити са платама које добију они који раде на њиви, фабрикама и слично.

Свима је јасно да леђа привреде неће још дуго моћи да носе терет јавног сектора у БиХ. Времена да се ствари преокрену, односно направи баланс, све је мање, баш као и оних који вјерују у будућност под овим дијелом неба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана