Царство апсурда

Ведрана Кулага Симић

Ревизорски извјештаји сваке године на свјетлост дана и пред суд јавности избаце бројне невјероватне примјере кршења закона и заобилажења правилника и правила који су усвојени да би неке ствари дошле у нормалне и рационалне оквире.

У мору заобилажења правила понашања приликом трошења новца пореских обвезника за храну и пиће, коришћење возила и телефона апсурдне ствари су откривене и приликом анализе рада Агенције за јавне набавке и Канцеларије за разматрање жалби БиХ, које би требало да буду управо најжешћи заговорници строгог поштивања Закона о јавним набавкама. Али ни у томе нису успјели.

О јавним набавкама и начину на који су вођени ти поступци у БиХ је исувише тога речено, а готово ништа похвално. Сваки извјештај о раду и подаци о броју уговора који су закључени у четири ока показују да у цијелој причи има превише простора за то да милиони марака заврше у приватним џеповима.

На такве епилоге бројних поступака јавних набавки годинама упозоравају представници невладиног сектора који држе под лупом те уговоре, али мало је оних добронамјерних примједби које су надлежни узели у разматрање. Још мање оних које су на крају и уважили.

Нетранспарентних уговора је било и биће, али тешко да ће неко сносити одговорност за начињене грешке у корацима како би некоме, или себи, или за обје стране донио неку корист. Питање (не)одговорности је кључни проблем у институцијама на нивоу БиХ. Чињеница да нико до сада није одговарао за милионе марака који су извучени из џепова грађана па основу нерационалног трошења новца само је вјетар у леђа другима да без икакве бриге и страха наставе да троше и раде по свом, а усвојена правила гурну под тепих.

Таква је ситуација и у области јавних набавки, која је више него било која друга подложна корупцији и преварама и шта ми можемо да очекујемо када они чији је кључни задатак да обезбиједе поштивање Закона о јавним набавкама нису дорасли задатку.

Ревизори су урадили свој посао. Указали су руководствима и Агенције за јавне набавке БиХ и Канцеларије за разматрање жалби на шта треба да обрате пажњу и које прописе треба да анализирају и поштују како би дали свој допринос и уопште оправдали своје задатке.

Остало је на њима, а ревизори ће веома брзо поново покуцати на њихова врата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана