Царине

Марина Чигоја
Царине

Почетком идуће године у БиХ ће бити укинуте царине за значајан број производа који се увозе из Европске уније.

Међу њима су разни текстилни производи, драгуљарски предмети, злато, половни аутомобили, као и одређене врсте млијечних производа, меса, воћа и поврћа, кафе...

Оно што се намеће као логично питање послије ове најаве, јесте колику ће корист од свега овог имати крајњи потрошачи, односно грађани?

Aко је судити по досадашњим примјерима, никакву! Иако је у 2009. години царина у потпуности укинута за око 90 одсто производа из ЕУ грађани БиХ од тога нису имали ништа. То укидање на својој кожи није осјетио готово нико од становника у овој земљи. Нема дилеме да ће тако бити и овај пут, јер трговци ни не помишљају да би можда и они требало да ускладе цијене у складу са овим умањењима. Напротив, и сами смо свједоци да цијене сваким даном расту све више.

A с обзиром на то да је формирање цијена на тржишту БиХ слободно и да не постоји механизам којим би држава трговце приморала да за проценат смањења стопе царине, смање и финалну цијену тих производа на тржишту, тешко је очекивати да ће се они одрећи додатне зараде коју ће по основу умањења царина сигурно имати.

На крају ће, по свему судећи, једину корист имати стране фирме којима је на тај начин тржиште БиХ још више отворено и прилагођено, док становницима и привредницима ове земље, као и до сада, остаје једино да се прилагоде.

Процес умањења царина требало би да буде завршен 2013. године када ће царине за производе из ЕУ, за које је преговарачки тим БиХ утврдио да су од посебног значаја, бити у потпуности укинуте, али већ сада је сасвим извјесно да то неће донијети ништа ново, ни боље становницима ове земље.

На тај начин ће се још један "чаробни" круг затворити, али круг од зараде, профита и експанзије већ довољно великих предузетника, док ће обични људи и даље наставити да живе по старом. Да, управо по старом. Јер многи од њих неће ни примијетити да су царине укинуте... A, ко је крив због тога? Једно је сигурно! Они сигурно нису.


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана