Царине

Ма­ри­на Чигоја

БиХ је у посљедње вријеме изложена огромним притисцима да би Хрватској допустила бесцарински увоз и послије уласка те земље у ЕУ 1. јула.

Лобирање Хрватске очигледно је дало резултате, јер како другачије схватити писмо директора Генералног директората Европске уније за проширење Стефана Санина предсједавајућем Савјета министара БиХ Вјекославу Беванди, у којем практично тражи да БиХ омогући наставак бесцаринског увоза из Хрватске, проширујући ту повластицу и на цијелу ЕУ.

Наравно, властима БиХ не би смјело ни да падне на памет да учине овакав уступак, ако желе да одрже у животу домаћу производњу.

Производи из Хрватске и ЕУ и до сада су били доста конкурентнији у односу на наше, а ако би се омогућио бесцарински увоз, наши произвођачи једноставно би били “пометени” са тржишта. Колико је ситуација озбиљна говоре и оцјене економиста да би пристанак власти БиХ на такве захтјеве био раван економском самоубиству, а то, надамо се, нико у БиХ не жели.

БиХ је свакако очекивала и одређене позитивне ефекте послије уласка Хрватске у ЕУ, а прије свега, очекивало се да ће поједине хрватске фирме преселити своју производњу овдје. Aко би прихватили рјешења, која се БиХ тренутно намећу, од тога, свакако, не би било ништа, али сигурно не би било ништа ни од других инвестиција, које су, и без ових проблема, на веома ниском нивоу.

Због свега тога, власти БиХ морају да буду одговорне и да раде у интересу домаће привреде и привредника, без обзира на притиске који долазе са стране.

Свакако да не треба заборавити да ће и без овога произвођачи из БиХ имати огромних проблема приликом извоза својих производа у Хрватску.

Скоро је већ извјесно да знатан број производа животињског поријекла из БиХ послије 1. јула неће моћи да буде пласиран на тржиште Хрватске, јер не испуњава потребне услове. Наравно, нико и не размишља о томе да изађе у сусрет произвођачима БиХ и помогне да се на било који начин те препреке савладају.

Какав ће бити одговор наших власти требало би већ данас да знамо. У сваком случају, вјерујемо да неће никоме подилазити и да ће штити интерес ове земље и њених грађана, који, и без границе са Хрватском и ЕУ, имају и превише проблема.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана