Царине и ФБиХ

Свјетлана Шурлан

Милорад Бахиљ, федерални министар трговине, схватио је да му фали пара, па је мало поразмислио гдје би могао да их нађе без пуно муке и уз туђи рад.

Размишљајући да ће добити подршку за то, донио је одлуку да буду кажњени привредници који плаћају таксе за царињење и потврде о квалитету робе у Републици Српској.

Јер што би се праштало "нашима" који пуне "њихов" буџет, најбоље да њих казнимо.

Тиме се министар повео у намјери да напуни буџет за чије је пражњење као руководилац ресора одговоран.

Инспекцијске службе је обавијестио да крену у поход и провјере ко то све има робу чији је квалитет потврђен од надлежних служби из РС.

Инспектори су тако врло лако нашли оне који имају те потврде, јер готово све фирме из ФБиХ, које увозе робу из европских земаља, царињење обављају на територији РС, јер је тај поступак у Српској много јефтинији него у ФБиХ.

Можда би министар Бахиљ и имао утемељења у својој намјери да се још 2008. године није десила иста ситуација. Тада су надлежне институције БиХ реаговале.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ и Управа за индиректно опорезивање БиХ јасно су рекли да је кажњавање оних који робу царине у РС противзаконито, јер је БиХ једно царинско подручје и да роба може слободно да се прометује на цијелој територији БиХ.

Та тумачења упућена су тада инспекцијама оба ентитета и она би за њих требало да буду обавезујућа.

Да ли ће се намјера министра Бахиља, да прикупи потребан му новац, на овај начин и остварити, зависи од инспектора који ће знати да (не)поштују његово наређење, али и од привредника који пристану да (не)плаћају испостављене им незаконите казне.

Овакав потез министра никоме неће донијети добро, а посебно не ФБиХ, која грца у дуговима.

Трговинске рампе које тај министар жели да постави између ФБиХ и РС обиће се о главу и самој Федерацији.

Привредницима треба олакшати пословање и то би требало да буде циљ сваког ентитетског органа, а не чинити супротно.

Очигледно да у ФБиХ знају само за странпутице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана