Бутмирски штап и шаргарепа

Перица Пећанац
Бутмирски штап и шаргарепа

Дводневна представа Европске уније и СAД у Бутмиру коначно је завршена.

Спуштајући завјесу представници ЕУ и СAД оцијенили су да су "разговори били продуктивни и да ће међународној заједници бити прихватљив сваки други приједлог званичника БиХ који може да добије парламентарну подршку"?!

Према свему виђеном, предложени "пакет" међународне заједнице који руши Дејтонски споразум, као и бутмирски разговори могу се назвати било како, али не и продуктивним!

"Бутмирски пакет" лијепо је направљен у бошњачким лобистичким центрима у Вашингтону и Сарајеву, завијен у сјајни целофан Европске уније, и понуђен српским и хрватским представницима као "компромисно рјешење за све стране у БиХ".

Будимо реални, разговори су већ у старту пропали. Не зато што Срби и Хрвати нису хтјели да дођу до компромиса, већ искључиво зато што бошњачки лидери и даље, послије 14 година од Дејтона, нису успјели у својим главама да "кликну" да је Република Српска зацементирана чињеница, факат...

Управо зато представници међународне заједнице у Бутмиру нису успјели да отворе ниједно суштинско питање за функционисање БиХ, већ су се "закопали" у блату пропалог "априлског пакета".

И шта даље?

Aко је судити по тексту из "Гардијана" да су "Срби одбили шаргарепу ЕУ", за очекивати је да излобирани дио Канцеларије високог представника (OHR) почне поново да млати "бонском штапом", налазећи изговор да су Срби једини кривац за неуспјех у Бутмиру.

Потврда томе је и изјава високог представника Валентина Инцка да премијер РС Милорад Додик носи "велику одговорност" ако пропадну "бутмирски разговори" и да њему лично "не представља задовољство примјена бонских овлашћења, али ако су дејтонске институције или друга достигнућа угрожена, тада међународна заједница мора дјеловати да би то заштитила".

Бутмирски разговори су, такође, сјајан изговор пред новембарску сједницу Савјета за примјену мира да се по ко зна који пут одложи трансформација OHR-а, а Срби окриве за одлагање укидања безвизног режима за БиХ. Тако ће са себе скинути гњев Бошњака који тврде да ЕУ одбијањем да укине визе за БиХ жели да "гетоизира Бошњаке у срцу Европе", а њихову срџбу усмјерити на Републику Српску.

У сваком случају, врели дани долазе у новембру, како год то сулудо звучало!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана