Бутмирске недоумице

Мирослав Филиповић
Бутмирске недоумице

Састанак домаћих политичких лидера са званичницима СAД и Европске уније у војној бази Бутмир код Сарајева, барем на прву, није донио ништа драматично нити драстично, иако су овај догађај многи у земљи и изван ње оцијенили "историјским".

Једно је, ипак, сигурно - бутмирским разговорима званично је почела нова рунда уставних промјена у земљи у којој су активно укључени представници СAД и ЕУ.

Иако су изјаве домаћих политичара уочи и послије састанка показале да су ставови унутар земље о суштинским питањима и даље веома подијељени, њима су представници СAД и ЕУ поставили рок до 20. октобра да размотре приједлоге међународне заједнице о рјешавању спорних питања.

Бутмир је донекле вратио наду у могућност постизања компромиса, али и потврдио сву сложеност политичке ситуације у земљи, па чак на тренутак указао и на немогућност постизања било каквог договора због максималистичких циљева бошњачких политичара. Aли рано је још за коначне закључке.

И Оли Рен, комесар за проширење ЕУ, је послије састанка казао да  БиХ улази у "десет кључних дана" и да вјерује да "ова прилика неће бити пропуштена".

Шеф дипломатије Шведске Карл Билт је оцијенио да су у Бутмиру "постављене основе", али питање је за шта - модификацију или негацију Дејтона, поштовање воље Срба, Хрвата и Бошњака или наметање рјешења и "ломљење преко кољена"?

Сигурно је да је сарајевска чаршија разочарана исходом ( можда не би била погрешна ни ријеч "фијаском") бутмирских политичких сучељавања и надмудривања, јер су, заслијепљени својим поданичким идеолошким принципом, очекивали да међународни управитељи декретом остваре њихове бесмислене захтјеве.

Напросто су и Тихић и Силајџић утонули у невјерицу и хистеричну панику, а то се могло видјети из њихових иступа уочи састанка у Бутмиру, када су осјетили да би СAД и ЕУ могли да инсистирају на признању реалности ове земље и договору унутар ње. A реалност је Дејтон. Многе то у Сарајеву боли, али то је неприкосновена истина и стварност ове земље.

Бутмир је то, барем званично, и потврдио, али пошто је ријеч о земљи у којој логика губи сваки смисао, у којој се демократија уводи силом, а међународно право произвољно тумачи, није нимало мудро изводити брзе закључке. У ствари, PIC ће 19. и 18. новембра рећи шта је истина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана