Бутмир

Жељка Башић
Бутмир

Русија сматра да је БиХ стабилна, али да јој је неопходан корак напријед уз поштовање свих представника институција у БиХ и два ентитета.

- Треба побољшати функционисање централне власти, али уз уважавање ентитета и Дејтонског споразума - став је Русије који је пренио нови амбасадор Руске Федерације у БиХ Aлександар Боцан Харченко.

Даље је Харченко нагласио да Устав БиХ и његове измјене ни у ком смислу не могу да буду допунски услов за транзицију OHR-а, јер је у међународној заједници договорено да је услов за његово затварање испуњавање задатих услова.

Још је рекао и то да нема ништа од неког новог Дејтона и да иза састанак у Бутмиру не стоје земље чланице Савјета за провођење мира, него ЕУ и НAТО.

Изјаве руског амбасадора потврдиле су оно што представници Републике Српске одавно говоре.

A то је да о даљој будућности БиХ треба да одлуче искључиво њен народ и њени политичари, а не међународна заједница, да ни по коју цијену уставне промјене (па ни било шта друго у БиХ) не смију да буду наметнуте, као и да је сада веома важно очување Дејтона и његова имплементација.

Битно је самим тим очување државне конструкције земље као државе састављене од два ентитета. 

Иако представници Русије неће учествовати на предстојећем састанку осам лидера политичких странака са представницима NATO и ЕУ у Бутмиру, на којем треба да се говори о суштинским питањима за БиХ, њихов став много значи.

Он говори о томе да у Бутмиру неће и не може бити наметнутих рјешења и да је судбина ове земље у рукама њених легалних представника, институција и воље народа.

Друга занимљива ствар свакако јесте списак позваних из РС на којем нема друге по јачини странке СДС-а, а има странке која нема посланике ни у једном парламенту јер није никада ни изашла на изборе. Не би требало да чуди теза по којој су сазивачи састанка преписали списак учесника преговора о пропалом "априлском пакету" уставних измјена, те се тако на листи позваних нашао бивши лидер СДС-а за којег нису знали да је промијенио странку.

И трећа, посебно занимљива, ствар јесте изјава Златка Лагумyије да је видио тајни пакет који политичким лидерима треба да буде презентован у Бутмиру. Ова његова изјава доказ је да тајни када је у питању БиХ нема. Па ни тајних пакета.

Оно чега треба и може да има је консензус и договор оних који овдје живе и чији животи и судбине су у питању. То је демократија која чува Европу, али и Aмерику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана