Бусање у прса

Вељко Зељковић
Бусање у прса

Суверенитет је, према дефиницији, потпуна власт државе или народа на властитој територији те независност такве власти у односу на било какву вањску, туђу власт.

Постоји вањски и унутрашњи, а овај други значи да представници власти, путем скупштина, односно парламената спроводе вољу народа. Да ли је, ако видимо шта се све дешава на унутрашњем плану, БиХ уистину суверена држава како је покушавају представити поједини домаћи политичари, али и они инострани, који су толико отворено умијешани у унутрашње ствари земље и креирање политика.

Било би лијепо када би нам ти исти објаснили у чему се то огледа суверенитет БиХ уколико је рецимо “туриста из ОХР” изнад Парламента БиХ!? Уколико он намеће и доноси законе, али се ставља и у улогу уставотворца, врховног владара те креатора изборних правила. Колико је БиХ суверена земља ако у највишој правосудној институцији, Уставном суду, сједе иностране судије?! То би можда могла бити колонијална сувереност, а не државе која претендује да једног дана уђе у престижну европску заједницу.  

Колико је БиХ суверена уколико се поједине иностране амбасаде отворено мијешају у унутрашњи ствари!? Осврнимо се само, рецимо, на досадашњи дипломатски рад америчког амбасадора Мајкла Марфија, који се ставио у улогу креатора како спољне тако  и унутрашње политике БиХ. Преузео је улогу и главног савјетника Владе ФБиХ, свјесно игноришући све утврђене норме нормалног политичког и дипломатског дјеловања и понашања.

На столу Марфија нема Бечке конвенције, која говори о томе да се иностране дипломате не могу мијешати у унутрашње ствари земље у којој службују. Да ли је БиХ суверена ако поменути Марфи и њемачки дипломата Кристијан Шмит на себе преузму питање рјешавања имовине у БиХ. Ко су уопште они да нам “сугеришу” који су то енергетски пројекти добри, а који лоши за БиХ. Ко су они да одређују да ли Скупштина може донијети неки закон или не?!

Чему нам онда служе скупштине и парламенти? Зашто онда уопште спроводимо изборе и бацамо паре на њих? Чему ако је тај суверенитет у рукама пар људи, а не институција... Да ли смо суверени или колонија и протекторат, уколико се једном домаћем политичару суди за “непоштовање” одлука тих који су обесмислили сваки суверенитет БиХ. И онда нам ти исти говоре како каскамо на европском путу БиХ, а при том критикују када неко почне говорити о алтернативама. Нажалост, они који све то прихватају, разни Комшићи и Бећировићи, позивајући на још већи међународни интервенционизам, свјесно гурају БиХ у још већи колонијални положај, али и све веће подјеле и границе, а од ријечи “суверенитет” тек нешто за бусање у прса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана