Бурно социјално прољеће

Маријана Миљић Бјеловук

За већину грађана живот је тренутно као и вријеме овог прољећа. Кишно и тмурно. И нема назнака да ће бити боље. Прогноза иде у истом правцу, бар што се тиче живота грађана. Можда и гране сунце, али их оно неће огријати. Бар не ускоро. Можда тамо неке године. Можда!

 

Док властодршци шаљу поруке да биљежимо развој и то сваке општине и града, да земља, подразумијева се, иде у правцу даљег развоја, стварност је сасвим другачија у готово свакој кући. Коцкице се ту, једноставно, не поклапају. Као да политичари и грађани не живе у истој земљи. Ови први као да су у Швајцарској, док се са друге стране становништво и даље налази ту гдје је и сада, у БиХ. Нису прешли границу. Бар не још.

И једни и други воде своју битку. Ови први да остану на власти, док становништво не престаје да води рат са цијенама, које никада нису биле веће него овог прољећа.

На крају, исход тих битака и више је него извјестан. Прогнозе су као и до сада. Политичари ће наставити да причају како смо број један у региону, па и шире, а грађани, који су на све то навикли, наставиће да избацују из оброка скупо месо, хљеб и остале животне намирнице. Новца за прескупу храну већ нема.

Има само обећања. Пустих обећања. Јадно је да смо земља која није ништа конкретно урадила у овој кризи. Разних обећања је ту било, од укидања акциза, смањења ПДВ-а, и ко зна каквих још пројеката и олакшица, јер их је немогуће све похватати у салви говора домаћих нам властодржаца. И једни и други, власт и опозиција, ухвате се само тих закона у предизборним годинама. И то им пролази за руком. Тај рецепт примјењују не само у кризи, већ и када је редовно стање, мада се може рећи да је код нас увијек криза, само је она сада попримила много агресивније облике.

Никога више не може изненадити да се и на љето прича о укидању акциза и ПДВ-а и ко зна каквим све обећањима јер политичари једино то раде и тако попуњавају свој радни дан. Наравно, не мањка ни свађа између супротстављених страна о темама од којих једино они имају користи. Убирали су и убиру политичке поене на том пољу.

По узору на њих, који им управо дају такав примјер, понашају се и они који нам продају и сервирају храну и гориво, јер су “надували” цијене толико да и они вјероватно мисле да смо у Швајцарској, а не у јадној БиХ.

Очито им се може, па се тако понашају. Слиједе само примјере оних који воде ову напаћену земљу. И једни и други само повећавају своје нуле на рачунима, док и код грађана расту нуле, али оне испод минуса.

И таман када смо помислили да не може горе, преварили смо се. Може горе и биће нам горе. А нико ништа неће урадити да се то промијени јер живимо у јадној БиХ, а не у Швајцарској, колико год појединци који воде ову земљу мислили да смо тамо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана