Букирај домаће

Анита Јанковић Речевић
Букирај домаће

Ако сте међу онима који нису резервисали љетовање на егзотичним морским плажама у региону или далеким свјетским одмаралиштима, или просто уживате да откривате туристичке драгуље наше земље, али немате представу гдје бисте ишли, могла би вам помоћи нова промотивна кампања “И ово је Српска”, коју покреће Туристичка организација РС.

Вођени идејом да домаћим и страним гостима дочарају понуду Српске туристички радници су одлучили да на билборде и друштвене мреже “окаче” фотографије најљепших, најатрактивнијих, најпознатијих па чак и нестварних природних предјела широм Српске.

У томе су им помогле вјеште очи фотографа који су успјели на тренутак заледити и на фотографију дословно пренијети очајавајући залазак сунца на ријеци Требишњици, авантуристички и дух адреналина током рафтинга на Тари, као и истинске љепоте наших извора љековите термалне воде, језера, ријека, планина, који су свуда око нас надохват руке, али и гастрономије и традиционалног гостопримства.

На фотографијама, које би требало да подстакну туристе да истраже непознате локације, пробају гастрономске специјалитете и уживају у сваком тренутку боравећи у Републици Српској, налази се и надалеко чувени сир плетеница који спремају вјеште руке жена из Шипова. Ту је и змијањски колач, бањалучки Кастел, Национални парк “Козара”, дајак чамац, мирисна поља лаванде у Љубињу, Национални парк “Сутјеска”, односно све оно што Српска може понудити када је у питању туризам. Грана привреде у којој тек треба да шчепамо шансу и кренемо путем развоја. 

Важно је нагласити да ће кампања бити реализована кроз 22 билборда на кључним мјестима широм Републике Српске да не би промакла путницима који су у транзиту кроз нашу земљу, али и оним намјерницима који су одабрали да се одмарају на некој од домаћих дестинација.

И једни и други су добродошли да помогну Републици Српској да и ове године обори рекорд по броју долазака и ноћења туриста.

Домаћи хотели, мотели, пансиони и други смјештајни објекти остварили су лани, први пут у историји наше земље, више од 1,1 милион ноћења. Ваљало би да тај магични број ове године бар за десетак хиљада ноћења буде већи да би се исплатио труд туристичких радника, али и угоститељских и свих осталих који с много пажње креирају туристичку слику Српске.

Туризам је наш велики адут. Осим мора, који је најснажнији покретач људи да се упусте на пут, Српска има све остало што туристи воле па чак и историјско благо у виду стећака и вишеградске ћуприје на Дрини.

Додатну предност нам дају цијене, које истину за вољу нису најповољније, али су свакако далеко ниже од оних у иностраним туристичким дестинацијама. То би требао да буде довољан мотив да сви букирамо одмор у отаџбини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана