Бујање администрације

Драгана Орловић

Нова година, нови-стари проблеми. Прича почиње као и лани, тема је запошљавање, а гдје друго до у јавном сектору.

Сектору чији је и овогодишњи број запослених у Републици Српској наставио да расте, па смо на крају септембра добили 1.406 радника више него на крају прошле године. Мало ли је.

Џиновски апарат администрације наставио је да буја, док реални сектор полако, али сасвим сигурно пресушује.

И пресушиће, ако се нешто хитно не предузме. А то хитно, које најефикасније може да се предузме, бар ако је вјеровати стручњацима, јесте доношење закона који ће забранити ново запошљавање у овој области.

Али, законом који неће бити само мртво слово на папиру.

Не, него ефикасним законом.

Статистике су ту. Сваког мјесеца, сваке године. Нови статистички подаци, који можда могу да оману за једног или два чиновника, али за хиљаде и хиљаде, свакако не.

Па нека се детаљно узму у анализу те исте статистике и нека покажу све црно на бијело.

Јер само одређеним законским оквирима једном за свагда може бити уређена ова област. Нека закон каже да је доста. И јесте доста.

Реално знамо сви и не можемо да занемаримо то да реални сектор није пожељнији од јавног. Реалност нам свакодневно то потврђује чињеницом да многи наши млади људи маштају о запослењу у некој канцеларији. Радије ће бити чиновници него пекари, зидари или обућари. Ко да им замјери? Којим аргументима?

Наравно, нико.

Ипак, и реални сектор има низ области које морају боље и детаљније да се уреде, али тек када изађе из сјене јавног сектора.

Прво администрација мора престати да буја јер ће то на крају довести до недостатка новца у буџету. Буџету који никако неће и већ не може да финансира овај све гломазнији сектор. Привреда је на кољенима, а помоћи јој неће моћи ташне и машне, напротив, њен спас је у само већем броју радника у реалном сектору. Сектору, чија је "реалност" све мања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана