Буџетски бездан

Жељка Домазет

Да иза буџета институција БиХ који је од прве до задње марке потрошачки, не могу више стати ни сви посланици парламентарне већине, показује и чињеница да се није могло обезбиједити довољно руку у Комисији за финансије и буџет Представничког дома како би оборили поправке којима се настојао уљудити овај документ.

Члановима Комисије је порукама јављано да сједнице неће бити и да је нови састанак заказан буквално "пет до дванаест" уочи саме сједнице Представничког дома на којој ће посланици разматрати овај документ.

С обзиром на то да је финансијска дисциплина максима која у БиХ већ одавно не вриједи када је ријеч о институцијама на нивоу БиХ, одавно се милионски износи из године у годину дају за изнајмљивање простора иако се новац намијењен за капитална улагања преноси из године у годину.

Енормни новац се троши за силна путовања изабраних званичника, на њихове телефонске рачуне и скупоцјене аутомобиле чија цијена је десетине хиљада марака већа од оне која је прописана правилником.

Милионски износи из године у годину прогутају и којекакве јубиларне награде као и изгубљене парнице у споровима због којекаквих законских прописа које намјерно или из незнања нису поштовали они који су били дужни да поштују слово закона.

Земља у којој и више од двије деценије након рата постоје колективни центри и неутрошена средства за смјештај избјеглица није ништа друго до земља апсурда у којој се неспособност и незнање толеришу и у којој за бројне пропусте нико не одговара.

Буде ли се у овој земљи и даље толерисало нетранспарентно трошење буџетског новца и пропусти чинили без икаквих санкција, јасно је као дан да ће БиХ и њена бескорисна администрација и даље остати бунар без дна за који ће и највећи износи бити недовољни да би задовољила своје апетите.

Укратко, већ одавно су институције на нивоу БиХ буџетски бездан за који је и највећа каса недовољна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана