Буџетске јасле

Ведрана Кулага Симић

Јавна управа је годинама под многим лупама у БиХ и шире, а њена реформа је процес који од почетка, како се чини, више застаје, него што напредује. У тај посао уложено је на десетине милиона марака, а све анализе показују да ни то није успјело да уведе реда у ову област.

Критике су свакодневне, а у први план најчешће избијају оне које говоре да је у јавним институцијама и установама запослено превише радника којима су дате за, општу слику БиХ, односно Републике Српске, те ефикасно радно вријеме и опис послова поприлично добре плате.

Они који су запослени преко везе чине непрегледан низ јер свако од нас зна подоста таквих. Међу њима има свакако оних који знају да раде посао који им је дат, али је ова или она “штела” била једини начин да дођу до радног мјеста, док с друге стране има превише оних за које се слободно може рећи да не знају “да ли су пошли или дошли”, али су, ето, приграбили столице у некој од силних институција у јавном сектору.

Превише столица на свим нивоима власти у овој земљи је заузето на основу пријатељских, партијских и кумовских веза и никоме ништа. Новац одлази из касе, очекиваних резултата нема, а анализе које говоре о претрпаности на појединим адресама често ни не “изађу” из ладица.

Прича о броју запослених у градским и општинским управама у Српској већ се повлачи неколико вријеме, а сваки пут кад се приближи дати рок за неки потез, он се пролонгира за неко боље вријеме.

Једна од анализа која није остала у ладици је она која се односи на број службеника које треба да има једна локална заједница у Српској на основу одређених критеријума. Она је показала да у готово свим срединама има одступања, односно вишка радне снаге, али то никога није зачудило јер је то слика која нам је одавно позната.

Тога су од почетка свјесни сви и сулудо би било сада остављати раднике на улици, али нешто се мора предузети на том питању јер ослабљена привреда све теже може на леђима да носи претешки јавни сектор. Мора се пронаћи начин да се испоштује закон и утврде јасни параметри које ће бити услов за добијање посла, али да се они касније и поштују јер нема никакве вајде ако остану мртво слово на папиру. 

Надлежни у цијелој БиХ морају коначно подвући црту и промијенити начин размишљања, јер није непознато ни да за једну столицу иду плате на двије адресе, а да од тога нико нема никакву корист, већ само штету.

Ова земља мора да има слуха за оне који знају и хоће да раде, а не само да види оне који су блиски владајућима и генерално политици, а којима је ужа специјалност да празне касу и којима је посао обећан јер су се показали као добри страначки потрчци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана