Буџети и избори

Маријана Миљић Бјеловук

Поједине општине у Српској, тачније њих седам, иако је увелико мај још нису усвојиле буџете за ову годину, а то је требало да ураде још крајем прошле године.

Главни разлози за то су превирање у скупштинским већинама, нетрпељивост између власти и опозиције, нефункционисање на линији између скупштинске већине и начелника, а посљедице таквог њиховог понашања плаћају ни мање ни више него сами грађани који издвајају новац за њихов (не)рад.

Највећи проблеми тренутно су присутни у Српцу јер је парламент у овој општини у блокади још од 9. априла прошле године, због чега није ни усвојен буџет. Због неусвајања буџета ова локална заједница у Српској је у потпуном колапсу јер касне плате, стипендије, субвенције, те остала давања социјалним категоријама.

Општину Србац у стопу прати и Градишка гдје проблеми у функционисању локалног парламента трају дуже од 15 мјесеци. Ништа боље нису прошли Трново, Билећа, Језеро, Хан Пијесак и Ново Горажде гдје скупштине такође нису усвојиле буџете за ову годину.

Додатни проблем је и то што ове општине морају да издвоје новац за локалне изборе, па их је и Централна изборна комисија БиХ упозорила да треба што прије да усвоје буџете и на тај начин планирају и паре за ове намјене.

Међутим, у општинама истичу да планираног новца за те намјене нема нити ће га, по свему судећи, бити јер не постоји воља да буџети буду усвојени.

Хоће ли и како уопште овај проблем бити ријешен, остаје да видимо, али сада је већ очигледно да ће једино испаштати грађани.

Очигледно је да поједини одборници у овим локалним заједницама треба да буду примјер другима како не треба радити и понашати се када "упаднеш" у одборничке клупе.

Сасвим је јасно и да појединци у локалним парламентима себе стављају изнад сваке могуће власти.

Ред у ову област требало би да уведе закон о локалној самоуправи који је почетком године усвојен у форми нацрта и ускоро ће се наћи на столу Владе РС у форми приједлога, а који би требало да заустави самовољу и неодговорно понашање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана