Буџет

Ведрана Кулага
Буџет

Извјештај о извршењу буџета институција БиХ показао је како запослени у овим институцијама "штеде" у вријеме економске кризе, а судећи према нацрту буџета за ову годину, надалеко ниједна штедња неће моћи да стане раме уз раме "бх. штедњи". Највеће учешће у укупним расходима институција БиХ лани је припало бруто платама и накнадама запосленим и то 508,4 милиона, а на накнаде трошкова дато је 125,5 милиона КМ.

Тако је више од половине буџета институција БиХ утрошено на плате, накнаде те разне трошкове запослених, а то све у једном скупом пакету износи више од 600 милиона марака.

Што је много, много је.

Годинама већ бројни стручњаци и економисти упозоравају да је неопходно смањити број запослених у овим институцијама, а они на које се то односи или су глуви или не желе да слушају ништа што има призвук штедње, смањења, рационалности...

И онда се "набере" 71 милион дефицита, којег ће "чистити", као и увијек, грађани ове земље.

Aли да лагодан живот функционера и у овој години неко, којим случајем, не би довео у питање, побринули су се они сами, па је у буџету за 2011. годину за бруто плате запослених планирано 1,16 милиона марака више него лани.

Да не би запослени на посао долазили у прљаве или запуштене канцеларије опет су се побринули они сами, па су за одржавање заједничких институција тражили 9,84 милиона више, док ће трошкови за струју и комуналије бити виши за 3,53 милиона КМ.

У прилог овоме свакако не иде чињеница да су институције БиХ лани запошљавале 21.067 људи, од чега је Министарство одбране БиХ имало 9.022 радника, а често може да се чује да постоји потреба за оснивањем нових агенција које требају нове раднике, који неће радити ништа посебно, осим што ће имати велику улогу у повећавању расхода буџета.

Посао им није лак, али сигурно је да није ни толико "тежак" да би се обрачунавао у хиљадама. Поготово онима који не раде свој посао. Па није ваљда да очекују да би за мало више рада, били и још мало више плаћени.

Памети ту нема. Aли једно је сигурно, нерад је вазда био прецијењен, па и у свемогућој земљи као што је БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана