Буџет

Ма­ри­на Чигоја

По старом добром обичају, проблеми у БиХ у вези са испуњавањем обавеза према Међународном монетарном фонду (ММФ) се настављају. Ништа ново и ништа необично, прича се по ко зна који пут понавља.

Међусобна препуцавања и надмудривања политичара у БиХ, њихови лични интереси још једном су били важнији од стабилности читаве земље и судбине коју дијеле сви њени грађани. Да ствари у вези са буџетом институција БиХ за идућу годину (који је кључан за нову траншу ММФ-а) неће ићи онако како треба, видјело се већ када се он нашао на сједници Предсједништва БиХ, када је послије, у најмању руку, нелогичног захтјева Жељка Комшића и Бакира Изетбеговића за повећање издвајања за Министарство одбране и правосуђе, прегласавањем члана Предсједништва из РС Небојше Радмановића такав приједлог усвојен.

"Масакрирање" буџета у Предсједништву БиХ, како су описали поједини посланици Комшићев и Изетбеговићев поступак, није прошло, усвојено је чак 80 амандмана на тај приједлог, али блокаде се и даље настављају.

Наставак сједнице Представничког дома БиХ на којем је требало да буде разматран овај приједлог и који је био заказан за данас, одгођен је, до када - не зна се.

А све док буџет не буде усвојен, не можемо рачунати ни на новац од ММФ-а. Пета транша из стенд-бај аранжмана требало је крајем овог мјесеца да буде дозначена БиХ, али од тога, извјесно је, неће бити ништа. Оно што још више представља разлог за забринутост су најаве из ММФ-а да би знатније кашњење у усвајању буџета пролонгирало дозначавање транше чак и послије јануара.

Власти ентитета, односно РС и ФБиХ већ сада калкулишу на који начин ће новац од ММФ-а, на који су рачунали бити надокнађен. Све обавезе очигледно неће моћи да испуне, а ликвидност буџета оба ентитета сигурно ће бити угрожена ако пара не буде. Федерални министар финансија већ је поручио: Пара за плате нема! Влада ФБиХ нема одакле да их исплати. Какви ће још проблеми настати, видјећемо, али већ знамо да ће их бити.

Неозбиљност власти БиХ још једном је довела у питање функционисање свих њених дијелова. Како ће се ентитети суочити са новонасталом ситуацијом, каква ће рјешења пронаћи, али и колико ће власти у заједничким институцијама и даље бити неодговорне, видјећемо у сљедећим данима. Једно је сигурно, а то је да на новац од ММФ-а не можемо рачунати док тражени услови не буду испуњени, а посљедице ћемо сасвим сигурно трпјети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана