Буџет институција БиХ

Жељка Домазет
Буџет институција БиХ

Због мегаломанских захтјева чланова Предсједништва БиХ Хариса Силајџића и Жељка Комшића, који су прегласали свог колегу из Републике Српске Небојшу Радмановића при усвајању приједлога буџета институција БиХ за 2010. годину, тај је приједлог у Парламенту БиХ напросто морао да падне.

Не поштујући компромис и оквир који су утврдили Фискални савјет и Савјет министара БиХ, Силајџић и Комшић предложили су неодрживу варијанту и игнорисали институције које су данима радиле на приједлогу буџета којим не би била угрожена фискална стабилност земље.

Силајџић и Комшић сматрају да "паразитске институције" које на својим леђима немају ни пензионере, ни борце, ни развојне пројекте, ни живот обичних смртника, треба да добију све оно што ентитети прикупе, а ентитетима са свим оптерећењима да се дају мрвице.

С обзиром на то да су забарикадирани у згради Предсједништва БиХ, могуће је да Комшић и Силајџић не знају да БиХ има и Фискални савјет и закон о његовом раду. Јер, не само да су предложили неодрживу варијанту буџета, него су прекршили и Закон о Фискалном савјету, а требали би, ваљда, да га штите.

Тако је предложени, нереални приједлог буџета пао, а усвајање буџета за сљедећу годину под великим је знаком питања. Ставови посланика су подијељени, а ова година за десетак дана истиче. По свему судећи, мале су шансе да до компромиса дође, ако сви који су позвани да га чине не буду радили на њему.

Парламент БиХ је оставио одшкринута врата и ако до договора око приједлога буџета, наравно у утврђеним буџетским оквирима, дође, и за десетак дана се може урадити посао.

Наравно, потребна је добра воља и претпоставка да су Силајџић и Комшић у међувремену чули да и БиХ живи у свјетлу глобалне економске кризе.

Потребно је такође да сви они који одлучују о буџету макар на истеку ове године схвате да живе од новца оних који раде диљем БиХ и да виде да је већини становника ове државе празнична трпеза из године у годину све празнија.

Међународни монетарни фонд, од кога ентитети чекају другу траншу кредита, јасно је рекао да је усвајање буџета и на нивоу БиХ и на нивоу ентитета, предуслов за уплату средстава из аранжмана који БиХ има са том финансијском установом. Aко тога не буде, неће бити ни новца.

Не схвате ли то и Силајџић и Комшић, могло би им се десити да испод прозора зграде Предсједништва умјесто луксузних аутомобила угледају незадовољни народ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана