Буџет и војници

Ведрана Кулага Симић

Сваки човјек се, барем једном у животу, нађе на раскрсници на којој треба да погледа иза себе и одреди пут своје будућности. Некада су те одлуке лаке, некада не, али је сваки пут прави изазов изабрати прави правац, који води ка бољем и позитивнијем сутра.

БиХ је сложена земља, са много институција које годинама троше и више него што имају и у којима сједи велики број оних који не знају ни који им је опис радног мјеста, док им редовно сваки мјесец на рачуне лијежу натпросјечне плате.

Овакву ситуацију у земљи, којом нико не смије да се похвали и на којој нико од сусједа не може да позавиди, угрожавају и појединци својим захтјевима да буџетом буду одобрена средства за пријевремено пензионисање припадника Оружаних снага БиХ.

Пензионисање војника у ОС БиХ, и то већ у 35. години живота, прича је која већ дуже вријеме изазива невјерицу и чуђење већег дијела земље. Прије усвајања допуна Закона о оружаним снагама БиХ, које су и омогућиле пријевремено пензионисање војника, многи стручњаци из области финансија били су јасни. Рекли су, једноставно, да ће издвајања бити критична по буџет, али предизборна обећања била су јача.

Избори су се ближили, сваки глас је био и више него битан.  За посљедице нико није марио, барем не они којима је глас био битан. Међутим, сада је дошло друго вријеме.

Пред БиХ је израда нацрта буџета за ову годину у који морају да уђу сви резови које су протеклих дана најављивали лидери најјачих странака. Мора се водити рачуна о издацима за закупе, плате...  Aли, то није све.

О пензионисању војника, или боље речено ономе што то може да изазове, огласила се и Свјетска банка и, што је можда и најважније, свој став прослиједила надлежнима у БиХ.

Пензије са 35 година се морају укинути, смањити или пронаћи неко ново, повољније рјешење за све и зауставити обећања за личне интересе. 

Надлежни у институцијама БиХ дошли су на раскрсницу на којој треба да одлуче којим ће путем кренути даље. Да ли ће одлучити да скрену на прави пут који води ка уштедама и бољем сутра или ће наставити да воде земљу и све оне који живе и раде у њој  путем енормних трошкова, ускоро ће се сазнати.

Нацрт буџета институција за ову годину требало би да се ускоро нађе пред министрима у Савјету министара БиХ.

До тада, остаје да се надамо да су сви у БиХ схватили да нема простора за разбацивање новца и да је то једини прави пут. Предизборна мегаломанска обећања су једно, а стварност нешто сасвим друго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана