Буђење истине

Жељка Домазет
Буђење истине

Да терористи комуницирају интернетом, да се путем интернет портала шаљу различити позиви на рат и организују цијеле ратне операције, јасно је свима онима који мало дубље зачепркају у ово достигнуће 21. вијека.

Да још није јасно у чијој је надлежности сузбијање оваквих појава које су преплавиле и бх. интернет мрежу и да још увијек нема механизама за спречавање оваквих злоупотреба, недавно су признали надлежни и у Тужилаштву БиХ. Признају да је злоупотреба интернета свакодневно све већа, али да још увијек не могу рећи коме ће ту област препустити да је прати, пријављује и санкционише.

Међутим, да се више не може чекати да се прерасподијеле надлежности у овој области, показало је и недавно хапшење сина брчанског имама, Aбедина Смајића. Успаване безбједносне службе пробудиле су се тек послије објелодањивања "случаја Aбедин" и садржаја његовог интернет портала у "Гласу Српске".

Раздрмала се полиција због објелодањивања Aбединових терористичких порука и садржаја на интернету, изазивања вјерске мржње, раздора и нетрпељивости, те ухапсила овог брчанског двадесетшестогодишњака.

Не искључују, међутим, могућност да ће и овако отворена мржња и позив на рат против Срба у овом дијелу БиХ, отворени позив на пресијецање Републике Српске, бити награђени одлуком да се овај отворени ратнохушкачи фундаменталиста брани са слободе. Дакле, на тренутак пробуђено друштво не пориче чињеницу да је тек пробуђено и да би још мало да одријема.

Буди ли се друштво, ако смо први пут послије медијских написа добили свеобухватну акцију контролних и истражних органа у Урбанистичком заводу Републике Српске и другим фирмама Јована Видовића, друго је горуће питање на које јавност чека одговор.

Осим тога, јавност очекује и одговор на питање шта су годинама радиле надлежне институције, ако је за њихову  акцију требало чекати написе у новинама.

Aко се по јутру дан познаје, онда је за очекивати да ће епилоге пред правосудним институцијама добити и друге афере о којима су писали и говорили новинари, који нису жмирили и дријемали, попут полиције и правосуђа, који се доскора, очито, нису мијешали у свој посао.

Не буде ли тога, БиХ ће врло брзо добити епитет опустошене и похаране земље, од које су право и правда одавно окренули леђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана