Бућа поток

Горан Маунага

У Тужилаштву БиХ потврдили су да на сарајевској депонији у Бућа потоку нема никаквих радова, нема тражења ни ексхумације остатака сарајевских Срба несталих током рата у БиХ. Не зна се ни када ће радови бити настављени.

У Тужилаштву тврде да је цијели посао прекинут јер се чека налаз вјештака о безбједности даљег копања, што је за породице  само изговор. Питају зашто ти налази нису тражени раније, зашто све толико траје.

Јер, сталним прекидањем и одгађањем тражења несталих у Бућа потоку сви који желе да прикрију злочине и те како су добили на времену. А у томе су, послије вишегодишњих опструкција, постали прави стручњаци.

Јер да није тако, на депонији би у септембру и октобру били пронађени посмртни остаци до којих се, тврде породице несталих, средином прошле године већ било дошло.

Занимљиво је да се приликом првог пробног копања и ексхумације, који су рађени на основу информација Организације породица несталих и Института за нестала лица, дошло до дубине од 30 метара, а при том није била потребна никаква стручна процјена безбједности.

Фирме из Источног Сарајева то су радиле стручно, копале су каскадно и детаљно, а Тужилаштво је то "наградило" неплаћањем радова, довођењем фирме "Градско гробље" из Високог и најавом ангажовања механизације Оружаних снага.

Од тада није урађен ни дио онога што је требало да буде урађено у вези са откривањем остатака несталих, а камоли починилаца злочина.

Нису саслушани одговорни ни свједоци, није издвојен неопходан новац за пробно копање и ексхумацију, копање је заустављано тачно онда кад је све указивало на то да ће дати резултате, а главни тужилац остао је глув на све дописе и захтјеве породица несталих за састанком и разговором.

Али, иако су све чињенице у том предмету поразне, никако не треба одустати од захтјева за законитим, поштеним поступком у том случају. Јер истина се кад-тад сазна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана