Брже до дијагнозе

Анита Јанковић-Речевић

Вијест да је рендгенско снимање цијелог тијела за само 13 секунди уз мали степен зрачења од сада доступно пацијентима у РС заслужује аплауз и поштовање свих грађана Српске. Нарочито ако се у обзир узме чињеница да наше здравство годинама бије битку са застрјелим апаратима, који су у развијеним земљама одавно на отпаду.

Универзитетски клинички центар (УКЦ) РС, по узору на свјетске клинике у којима је област радиологије на веома високом нивоу набавио је најсавременији уређај “лодокс земплар”, по чему је постао јединствен у региону. Набавка тог уређаја, који је у популарној серији “Увод у анатомију” приказан као посљедња ријеч технологије, огроман је искорак за здравствени систем РС. Тим потезом УКЦ је стао раме уз раме са клиникама у Америци у којима се “лодокс земплар” користи нешто дуже од деценије. 

Предност новог апарата, чија је вриједност 1,7 милиона КМ, је та што омогућава снимање свих костију у веома кратком периоду, и омогућава да се пацијенти збрину брже и квалитетније. Додатна предност је што је доза зрачења за снимање цијелог тијела веома мала, па се без икакве бојазни може користи и за труднице и дјецу.

Знање и искуство у раду са овим апаратом домаћим љекарима пренијели су еминентни стручњаци из САД-а, а колико менаџмент УКЦ-а води рачуна о едукацији својих запослених, као и о унапређењу здравствене заштите свједочи чињеница и да је прошли мјесец та здравствена установа била домаћин еминентним стручњацима из Русије, а овај викенд у госте им долази још једна група љекара из Универзитетског клиничког центра Љубљана.

Унапређење здравственог система РС одавно је у фокусу институција Српске, руководиоца највиших здравствених центара па и љекара и свег медицинског особља. Сви капацитети и све знање упрегнути су на изналажење нових могућности за набавку савремене опреме и апарата који се користе у свјетским клиникама, а све у циљу што боље здравствене заштите нашег становништва.

То потврђује и градња нових болница у Источном Сарајеву и Добоју, константа реконструкција домова здравља, увођење савремених терапија лијечења али и оснивање Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

Да Српска ради на “лијечењу” здравства, који је жила куцавица сваке земље видљиво је и недавном повећању плата здравственим радницима које су онима са средњом стручном спремом повећане за 50 до 60 КМ, а љекарима у зависности од коефицијента и услова за око 200 КМ.

Милионска дуговања и недостатак одређених профила попут кардиолога и даље су болна тачка сектора здравства али значајан искорак је направљен, а РС ће сигурно наставити да корача путем који ће је довести до потпуног изљечења здравства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана