Бродолом

Вељко Зељковић

Замислимо да је Земља равна плоча, како сматрају поједини теоретичари завјере, а да је БиХ брод који покушава да нађе сигурну и мирну луку у таквом свијету.

Тај брод, нажалост, што због олујног времена у којем се константно налази, што због неспособних и кратковидих кормилара и појединих чланова посаде, плови ка ивици ове имагинарне плоче, равно у провалију.

Срља у неизвјесност, јер конститутивни капетани овог брода не успијевају да се договоре у којем правцу ће ићи. У том предњачи један од капетана, чији компас је одавно неисправан. Иако на то упозоравају друга два капетана, први који се проглашава главним - то упорно игнорише.

На своју страну је чак успио привољети бродски одбор који би требало да се бави безбједношћу пловидбе и досљедним поштовањем донесених уредаба записаних у бродском дневнику. Тај одбор, откада је направљено ово пловило, чине и инострани фактор, ког баш и није брига какву ће судбину доживјети посада овог уклетог брода.

Ово је вјероватно најједноставнији и најбољи начин да се опише тренутно стање у БиХ. Уставни суд БиХ, највише правосудно тијело које би требало да се бави сигурношћу брода и зацртаним рутама пловидбе, уз “помоћ” иностраних судија годинама крши Устав земље и оно што је прије 27 година договорено и парафирано у Дејтону.

Газе са сва права, угрожавају слободе, руши конститутивност народа. Оно што није урађено у рату, покушава се у миру. Све то је упаковано у једну неспретно направљену обланду и причу о грађанско унитарној БиХ, а иза које се крије покушај једног народа да овлада над друга два. Они који се не уклапају у ту причу, а према мишљењу аутора овог плана, могу се спаковати и напустити брод. Додуше, најрадије би их бацили ајкулама.

За тај и такав Уставни суд БиХ спорно је што власти Српске траже враћање одузетих надлежности датих у Дејтону. С друге стране за њих нема ништа спорно када СДА, највећа бошњачка странка, у свом програму наведе како им је крајњи циљ стварање Републике БиХ, а што представља директни удар на садашњи уставни поредак земље.

Када из Српске поруче како то није добро за будућност БиХ, с друге стране то одмах проглашавају некаквим сецесионизмом и побуном на броду који плови ка морском тјеснацу у којем вребају Сцила и Харибда.

Знају то и разни специјални изасланици, регулатори пловидбе, али и они су толико заслијепљени својим интересима да их не брине демократска будућност БиХ. А и зашто би, када смо за њих само колонија и мјесто обрачуна са Русијом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана