Британски скандал, сарајевски бренд

Жељка Добрић
Британски скандал, сарајевски бренд

Најпродаванији британски лист "News of the World", са традицијом пласирања трачева дугом 168 година, биће угашен! Новинари су прислушкивали телефоне јавних личности, што је за власника овог листа, медијског могула Руперта Мардока био довољан разлог да стави катанац на главни извор скандала у Великој Британији.

Након што су се појавиле тврдње да је таблоид одобрио хакерске упаде у мобилне телефоне убијене ученице Мили Даулер, која је пронађена тек шест мјесеци послије нестанка, као и породице жртава бомбашких напада у Лондону 7. јула 2005. године, сам врх државе укључио се у рјешавање једног од највећих медијских потреса "на Острву" и изван њега.

Откривено прислушкивање, које је у Британији и остатку свијета окарактерисано као прворазредни скандал, због којег је ухапшен и бивши уредник "News of the World" Енди Кулсон, бивши сарадник, ни мање ни више него британског премијера Дејвида Камерона, у БиХ се, тачније у Сарајеву, зове истраживачко новинарство. Никако скандал!

Јер да није тако, не би "истраживачка" емисија "60 минута" ФТВ-а редовно, без било каквих правних посљедица, емитовала прислушкиване разговоре.

То што јавности никада до краја није разјашњено је да ли "60 минутни истраживачи" сами прислушкују људе у БиХ или то у њихово име, а на рачун свих грађана БиХ, раде полицијско-обавјештајне службе, које их редовно снабдијевају компромитујућим снимцима?

У демократским и цивилизованим земљама скандал је и једно и друго! Није ли британски примјер довољан да се они које плаћамо да нас штите, почешу по глави и запитају, шта се то догађа?!

Aко "60 минутни истраживачи" снимају по рецепту Британије, давно их је требало укинути и покренути процесе кривичне одговорност. A ако то умјесто њих раде полицијско-обавјештајне службе, тек тада смо сви у проблему. Такав скандал није забиљежен ни у једној држави до данас.

Мардок је паметно одлучио што послије афере прислушкивање није хтио да сачува свој таблоид, што ни није посебно велик ударац на његово медијско царство, али је јасно да би послије било каквог покушаја заташкавања приче оваквих размјера његова медијска империја претрпјела несагледиве посљедице.

С друге стране ФТВ чува "60 минутне истраживаче" Бакира Хаџиомеровића као најдрагоцјеније оружје у политичким обрачунима, чисткама и припремама терена за скидање битних глава. Јадна нам је демократија, јадан нам је народ, којем стварност и друштвене вриједности презентују такви медији под вођством таквих људи!

Aпсурд БиХ иде до те мјере да се покрећу процеси против главног уредника и новинара медија који објаве информације о нелегалном прислушкивању грађана БиХ и то од стране Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, а "60 минута" сваког понедјељка, редовно, бар једном прекрши правила, законе, етички кодекс новинарства и ко зна шта већ не!

Британија и БиХ, у међувремену, остају неколико стотина свјетлосних година удаљене у развоју демократије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана