Бриселска трагикомедија

Жељка Домазет

Док грађани из дана у дан већ скоро четири године ишчекују да се коначно с врата скине обавеза произашла из пресуде у случају "Сејдић-Финци", дио политичара опијених високим платама и угодним путовањима у Брисел, по свему судећи, још задуго не планирају да ријеше ову своју обавезу и пронађу рјешење.

До које мјере иде та безобзирност најбоље показују слике и атмосфера која је владала за преговарачким столом на посљедњем састанку у сједишту ЕУ. Осмијеси као да у овој земљи теку мед и млијеко, шале, грљења и добацивања као да су на пикнику или неком туристичком путовању јасан су показатељ колико је званичницима ове земље стало до рјешења и њеног напретка. На састанку, који су многи окарактерисали као дан "Д" за БиХ, о свему су изгледа њени званичници више разговарали него о послу због кога су отпутовали у Брисел. Да је то тако довољан су доказ да су неки од учесника признали да не знају ни због чега су отпутовали у Брисел и шта су требали понудити након овог важног састанка. У циркусу су предњачили баш они који би требало да понуде рјешење. Изгледа да је једини који је имао намјеру да се позабави задатком због кога је састанак одржан био комесар за проширење Европске уније Штефан Филе који је превртао папире док су федерални политичари збијали шале.

И док је РС још на прошлом састанку свој дио задатка обавила, њени федерални партнери су без икаквог ваљаног договора или усаглашеног рјешења отпутовали и не помишљајући није ли то довољно понижење које су овој земљи по ко зна који пут приуштили међу угледним европским званичницима. Умјесто конструктивног компромиса, за столом се чула и вриска лидера СДП-а Златка Лагумџије, који је већ пословично познат као сарајевски мангуп који много обећава и ниједно обећање не испуњава и експерт да било какав договор напречац упропасти. Да се очигледно не мијешају у свој посао довољан је доказ и чињеница да је након усменог сажетка тока састанка о рјешењу случаја "Сејдић-Финци", које им је сумирао Филе, констатовано како ништа од тога не разумију. Дакле, ни оно што су сами причали нису разумјели, а како ли ће тек све то да разумију обични смртници који се већ годинама питају хоће ли се коначно распетљати овај Гордијев чвор.

Не уразуме ли се ускоро, БиХ ће врло брзо отићи у изолацију сваке врсте и скупо платити причу оних који, како и сами признаше, ни сами не знају о чему и шта причају. Свако озбиљан би након те констатације могао само рећи, да није трагично, било би смијешно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана