Брисел

Свјетлана Шурлан

Брисел је сједиште Европске уније, стјециште свјетских дипломата, одредиште политичара из различитих земаља и центар којем тежи свака европска држава иоле свјесна шта значи и шта може да значи присуствовање бриселским дешавањима.

То је коначно схватила и БиХ и умјесто да плаћа закупе простора, одлучила је да купи зграду у коју ће смјестити Амбасаду и Мисију БиХ при ЕУ. То је свакако за похвалу, јер држава која нема за објекат у Бриселу, не треба да има своје представништво ни у једној другој земљи, док то не обезбиједи. БиХ је схватила, иако јој је за то требало 20 година, да је исплативије купити зграду него плаћати закуп, те се тако кренуло у, као што би разноразни чиновници рекли, "реализацију послова куповине".

Очигледно је да су разноразни мешетари у томе видјели прилику да се окористе, па се куповина одужила на шест година. Многобројне заврзламе пратиле су тај процес.

Првобитно је тако донесена одлука да се објекат купи, па је онда за њега тражена документација. Седам милиона марака коштао је објекат БиХ, а до данас је на реконструкцију и адаптацију потрошен додатни милион КМ јер у купљеној згради није радио чак ни лифт, а ни гријање. Плаћани су потом нотари, адвокати и процјенитељи по Бриселу. Поједине од услуга и анализа касније су се одбијале, а ангажовани су нови стручњаци који су такође масно плаћани и то када је све већ било готово. Поправке након којих су кварови и даље остајали, не треба ни спомињати.

На сцену је затим наступила Комисија Савјета министара БиХ за куповину предметног објекта која је наложила Мисији БиХ да ангажује адвоката који ће потврдити "вјеродостојност документације" на основу које је до тада све рађено. Адвокатској кући је тако исплаћено 35.000 евра без ПДВ и дата јој је дозвола да буде правни заступник до закључења уговора о куповини. Међутим, док је то урађено, све око куповине је већ било завршено, потписани су и предуговор и уговор о куповини.

Која је сврха свега када је посао већ био готов, нико није објаснио.  Каква је улога била адвокатске куће у Савјету министара се нису ни запитали. Информација у којој је све ово наведено усвојена је, зграда је купљена, а БиХ је опет показала какви су у њој правила и послови. А таква тешко да ће бити добродошла игдје, па и у Бриселу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана