“Брисање” црних тачака

Милијана Латиновић

Црне тачке на путевима широм Републике Српске задају главобољу возачима, а тек након што је десетине живота угашено на друмовима смрти, надлежни су одлучили да се ухвате у коштац са тим проблемом.

Коначно су направили корак даље од набрајања опасних праваца и кривина које спајају општине и градове, а на којима су саобраћајне несреће узеле највећи данак.

Одмакли смо од обиљежавања црних тачака и писања пројеката, па ће три најкритичније кривине Пиљагићи, Тутњевац и Љубогошта ускоро бити “избрисане”.

Чим обезбиједе грађевинску дозволу, надлежни ће расписати тендер за избор извођача радова који ће реконструисати кривине и ставити нови асфалт, како на овим мјестима не бисмо и убудуће бројали највише погинулих у саобраћају.

Охрабрује чињеница да су они који управљају путевима засукали рукаве и са ријечи прешли на дјела, а не треба заборавити ни то да је Српска међу првима у региону означила опасна мјеста на саобраћајницама и започела њихову санацију.

Ако све буде текло према плану, прије него што зима закуца на врата, ове три кривине, на којима се из године у годину гасила младост, требало би да буду саниране.

Тужно је што смо се овим проблемом почели озбиљније бавити тек када се друмовима смрти проломио крик оних који су изгубили најмилије у саобраћајним несрећама.

И када ове три кривине буду прописно саниране, морамо знати да се ту посао не завршава, јер су у РС лани на листу критичних мјеста на саобраћајницама уписане 24 црне тачке, а санација преостале 21 у овој години није планирана.

Када ће оне доћи на ред, није познато.

Једино што нам преостаје јесте нада да убудуће нећемо изнова понављати исте грешке и да ћемо проблеме рјешавати на терену, а не само на округлим столовима и састанцима.

На безбједност саобраћаја, осим оних који воде рачуна о условима на путу, морају мислити и возачи. 

Сви они који се налазе за воланом, без обзира на то којом дионицом пута возе, морају знати колику одговорност носе оног тренутка када додају гас.

У њиховим рукама је не само њихов живот већ и животи њихових сапутника и других учесника у саобраћају.+

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана