Брига и небрига

Милијана Латиновић

Мигрантска криза у БиХ букти већ годинама, а судећи према најавама које ових дана долазе са свих страна, и у наредном периоду очекује се најезда Авганистанаца. Иако је на почетку ове кризе БиХ била само успутна станица на путу ка Европској унији, која је за мигранте “обећана земља”, запели су надомак свога циља, ни мање ни више него у Унско-санском кантону, у селу Липа недалеко од Босанског Петровца.

 

Има миграната и у другим локалним заједницама, али највећи терет кризе ипак је поднио и дан данас подноси УСК.

Западнокрајишке општине постале су дио мигрантске руте, а неријетко је имовина тамошњег становништва на мети разјарених миграната, махом младића који проваљују у куће, краду аутомобиле и уништавају и оно мало што су повратници с великом муком стекли.

Мигрантска криза у потпуности је показала право лице БиХ и сву небригу према повратницима у тим крајевима гдје локално становништво и у 21. вијеку живи без струје и воде. Они који су требали да се позабаве тиме, нису и очигледно никада неће. А толико је иностраних фондова којима су могли бити упућени пројекти којима би се обезбиједио новац да и у тим повратничким домаћинствима вода потече из славине или засвијетли сијалица. Не, они никада нису били приоритет надлежних у БиХ.

Апели удружења који се боре за права повратника углавном пролазе неопажено и институције БиХ за њих не маре. С друге стране, мигрантима у “Липи” обезбиједили су све. За свега неколико мјесеци привремени прихватни центар постао је једно од највећих градилишта. Изграђено је мини насеље за око 1.500 становника. Шаторе су замијенили контејнери, прилази кампу су асфалтирани, доведена је струја и вода, а у плану је обезбијеђење и неких додатних садржаја.

На адресу институција БиХ Европа шаље десетине милиона евра како би, како они кажу, помогли БиХ да испуни своје хуманитарне одговорности и пружи помоћ мигрантима и избјеглицама у земљи. Питање које сваки становник ове земље поставља јесте зашто Европа не узме све те силне евре и не пружи уточиште мигрантима на својој територији?

Крајње је вријеме да нам престану помагати на такав начин. Нека новац искористе за градњу прихватних центара на својој територији, јер нити је “Липа” мигрантски циљ нити желе да остану макар им све тамо позлатили.

Европа је очигледно спремна на све само да их држи подаље од своје границе, а надлежни у БиХ по ко зна који пут су без икакве идеје и рјешења.

А то је најгоре што може да се догоди овој земљи, да остане трајно уточиште илегалним избјеглицама. Одувијек је депортација миграната у земље из којих долазе била рјешење, али они који доносе одлуке ту опцију никада нису узели у обзир. Зато су мигранти ту гдје јесу, а нама како буде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана