Брендови

Марина Чигоја

Најновије истраживање агенције "Валикон", које је показало да међу 25 најпопуларнијих производа широке потрошње у региону нема ни једног јединог из БиХ, још једном нас је вратило у стварност и показало колико БиХ заостаје не само за Европом, него и за земљама региона.

Суморна слика домаће привреде још једном је потврђена, а одговора на питање због чега је то тако је много. Држава, произвођачи, потрошачи... Одговорност би се могла приписати свима.

Сигурно је да је у условима у којима се наша привреда налази веома тешко "лансирати" неки бренд јер то, прије свега, подразумијева огромна улагања, како у квалитет тако и у маркетинг. Оно што свакако издваја земље у региону је чињеница да оне имају брендове још из предратног времена, што са нама није случај. Сигурно је да је и конкуренција из иностранства велика и да је у таквим условима домаћим произвођачима посао додатно отежан. Ту су и потрошачи у БиХ који се веома често одлучују за увозне производе мимо оних који су произведени овдје. Све је то допринијело чињеници да данас све листе на којима се представљају позитивне стране неке земље по правилу пролазе без БиХ, док смо с друге стране на свим онима у којима се приказују лоше стране.

Ипак, јасно је да и без тога БиХ заостаје за земљама у региону и да нема довољно јак производ који би могао да иде "раме уз раме" са једном "вегетом" или "плазмом". Република Српска има препознатљиве производе као што су "Витаминкин" ајвар или "нектар пиво", али они очито нису довољно познати на тржиштима бивших југословенских република. Ти и слични производи би сигурно могли да постану наш бренд, али се то не може догодити преко ноћи, без било чије подршке и без било какве жеље.

Хоће ли се БиХ наћи у наредним годинама на овој или сличним листама највише зависи од тога колико ће домаћи привредници бити спремни да раде на подизању квалитета и на промоцији својих производа, али и колико ће држава бити спремна да помогне стварање домаћег бренда. То би, на крају, требало да буде интерес свих, јер препознатљив производ, какав је на примјер "вегета", пожељеће да има сваки трговачки ланац. Разлог је једноставан - за таквим производом постоји и тражња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана