Бреме живота

Милош Васиљевић
Бреме живота

Живот људи на нашим вјековним огњиштима никада није био лак, а све већа поскупљења и намети отежали су свакодневицу обичном човјеку.

И док политичари, устоличени деценијама у фотеље, користе фразе и клишее, па често заваде и оне најближе, од чега профит имају само они, требало би заједно да оду да виде како живи обичан човјек у Српској, када није кампања и када су камере искључене.

Родитељи размишљају како да обезбиједе дјеци услове достојне човјека, с друге стране, пензионери се боре како да дочекају први у мјесецу када купују лијекове и плаћају комуналије, ако им шта након тога остане, то је сића. Михољско љето је већ иза нас, што значи да можемо очекивати хладније дане, који са собом носе и нови терет у виду гријања. Скупља су дрва, пелет, трошкови су и за ту ставку удуплани.

Рафови у нашим продавницама су ипак и даље пуни, што доноси радост, али јасно је да ће масне цијене до краја испразнити наше новчанике. Нису ни до сада били пуни, али у посљедњих пола године инфлација је додатно загорчала живот.

Глобална криза не посустаје па би ускоро у свијету могло доћи до несташице хране. У првом реду пива, чоколаде, кукуруза, маслиновог уља, ћуретине па све до замрзнутих пица. Тржиште у Српској је стабилно и нема страха од несташице, са одобрењем, али и радошћу, прихватили су наши земљаци. Бреме живота, са свим поскупљењима и галопирајућом инфлацијом нешто је што не можемо избјећи па цијене производа расту брзином свјетлости. Једноставно, ту не можемо нешто пуно промијенити.

Не разликује се Српска ту пуно од региона, али ни остатка свијета. Криза је на сваком ћошку, а ако будемо паметни у будућности, морамо искористити све потенцијале и ресурсе, као што је рецимо органска производња па да будемо земља одакле се пуно више извози, него што је сада случај.

За главу се хватају све генерације које не искачу из калупа, односно она средња класа, којој свако поскупљење отежава калкулацију, како преживјети и овај мјесец.

Но, није све сиво, ни црно, постоје позитивне назнаке, а ако ћемо тражити свјетло на крају тунела, јасно је да и даље једемо, али и купујемо релативно здраву храну, ако радимо компарацију са великим земљама и тржним центрима. Наше пијаце и штандови препуни су здравих намирница и производа. Једно је сигурно, цијене су више данас него што је то било јуче, а данас ниже од онога што нас чека. Јер, многи ће сутра бројати, посљедње новчиће у џепу, али ћемо ипак преживјети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана