Брчко

Свјетлана Тадић
Брчко

Договор кућу гради, одувијек је било и биће, а да се БиХ и њене институције никада неће изградити, јасно је већ одавно, а јуче је само потврђено.

Зашто? Зато што је за градњу било чега потребан договор, за који укућани БиХ још увијек нису спремни.

Годину послије избора страначки званичници јуче у Брчком нису успјели да се договоре како да граде БиХ, њену политику и институције извршне власти.

Лидери СНСД-а, СДС-а, СДП-а, СДA, ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990. били су претходних дана, као и увијек пред важне преговоре, "оптимистични" и надали се договору.

Преплитање, превртање, рачунање и разрачунавање јуче није добило користан епилог. Састанак политичких лидера протекао је као и сваки претходни - катастрофално.

Иако је најављивано да ће "баш овај" састанак у Брчком бити прекретница у тмурној БиХ, то се није десило.

Лидер СДС-а Младен Босић имао је разрађен концепт како да ријеши запетљану политичку ситуацију у БиХ, али се на крају ситуација показала неразрјешива, баш као и раније по плану ХДЗ-а у Мостару, па СДП-а у Сарајеву.

Иако је српски блок, СНСД и СДС, био спреман да одустане од мјеста која им према ротацији припадају, зарад мира у кући, бошњачке странке су то одлучно одбиле.

Сада више нико, ко се до сада и двоумио, не сумња ко је прави кривац што ова земља нема власт годину од избора, што стоји у мјесту док други крупним корацима грабе према ЕУ и што ће, све су прилике, остати без милиона евра, који су јој били на пладњу.

Aдреса за све покуде и упозорења од сада је једино и искључиво Сарајево! Никако Бањалука.

БиХ ће тако, ко зна до када, остати кућа без крова, која ни не зна колико има укућана, јер становништво очигледно у скорије вријеме неће бити пописано, изгубиће и оно мало инвеститора што је имала, а од тога ће, као и до сада, највише штете имати њени грађани.

Јуче се лидери нису усагласили ни када ће се поново договарати - што је још један доказ да рогови никада нису могли да буду заједно у врећи.

Институције БиХ ће, по свему судећи, наставити и даље, као и током протекле године, да функционишу у техничком мандату, по принципу "трла баба лан, да јој прође дан".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана