Брчко, струја и OHR

Горан Маунага
Брчко, струја и OHR

Према налогу супервизора за Брчко дистрикт Рафија Грегоријана, од 1. јула до 31. децембра дистрикт ће струјом снабдијевати предузеће "Електропривреда БиХ" из Федерације БиХ, умјесто "Електропривреде Републике Српске" која је то радила претходних година.

Та одлука донесена је иако ће послије ње цијена струје у дистрикту бити виша за око 40 одсто, тачно онолико за колико је она виша у ФБиХ него у РС.

Невјероватно, али у овом случају оно што је главно, дакле тржишна цијена струје, испало је као нешто сасвим споредно и неважно, тако да се Грегоријанов потез чини бесмисленим.

Aли, то није тако. Aко се не ради о најбитнијем, о висини цијене струје, о чему је онда ријеч? О томе, наравно, да се преко произвођења непостојећег проблема продужи мандат и OHR-у и супервизору за Брчко дистрикт. И да се направи проблем владајућој коалицији у РС и СНСД-у.

Да није тако, не би тек сада, послије петнаестогодишњег снабдијевања дистрикта струјом из РС, без икаквих проблема и на комерцијалној основи, то одједном постало спорно.

Супервизор као објашњење за свој потез нуди тврдњу да СНСД и Влада РС не брину о цијенама, него да настоје да остваре контролу над дистриктом. Заиста изненађује то што је до овог открића Грегоријан дошао баш сада, а не у претходним годинама у којима је РС струјом снабдијевала дистрикт.

Он наводи и да се на такав потез одлучио јер се РС не придржава одлуке Aрбитражног трибунала и одлука високог представника из септембра 2009. године, као и због блокирања рада Државне регулаторне комисије за електричну енергију. Која, успут, нема ништа са цијенама и дистрибуцијом струје у дистрикту.

Aли, без обзира на то, на многе нелогичности и наметање бесмислених одлука и закона, Грегоријан нас убјеђује да су "лидери СНСД-а једнако одговорни што супервизија у Брчком још траје упркос њиховим изјавама да желе да OHR и супервизор оду".

Е, ту долазимо близу истине: питање снабдијевања Брчко дистрикта струјом питање је политичке комбинаторике и класичне замјене теза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана