Брчко по рецепту Сребренице

Крстина Ћирковић

Да у БиХ влада безакоње и да ће оно, нажалост, потрајати, потврђују избори. Примјер за то су догађаји пред посљедње локалне изборе у Сребреници и припреме за парламентарне изборе у БиХ, који се одвијају у Брчко дистрикту.

Изборним малверзацијама, које су осмишљене и финансијски потпомогнуте из сарајевских политичких кругова, у Сребреници је за начелника поново изабран Бошњак. За представнике локалне власти из реда бошњачког народа овдје су, између осталих, гласали муфтија санџачки Муамер Зукорлић и новинарка Душка Јуришић.

Наведене особе немају никакве везе са Сребреницом, али им је омогућено да се нађу на списку бирача и својим гласом учествују у креирању живота и будућности у овој општини.

Није тајна да се у БиХ Срби на све начине покушавају маргинализовати, а томе у прилог говори чињеница да је о судбини Сребренице одлучило више од 2.000 фиктивних гласача.

Имајући у виду тај рецепт који је подржан и од једног утицајног дијела међународне заједнице, политичари из Сарајева су осмислили нову подвалу Србима. Повод су опет избори, али парламентарни гдје су апетити Бошњака много већи. Кренули су из Брчког, гдје покушавају да ускрате основна људска права скоро половини гласача.

Ко је, због кога или чега избрисао из држављанства РС око 30.000 Брчака? Такве посљедице ће због тога имати Српска, њен народ и политичари?

Овим питањима ће се морати најозбиљније позабавити лидери српских политичких партија и на вријеме осујетити намјере Бошњака да на мала врата ујезде у НСРС и Парламент БиХ.

Да тамо буду гласнији, да се више питају и одлучују о РС која им је кост у грлу. Да се то не би десило, српски политички лидери би требало да се присјете локалних избора у Сребреници 2008. и 2012. године, те политичких битака који су представници Бошњака водили са Србима у Представничком дому Парламента БиХ.

Нису бирали средства да дођу до циља и задрже власт у Сребреници. То су 2008. године успјели измјенама изборног закона, а на посљедњим изборима изборним инжењерингом.

То се не би смјело поновити у Брчком, нити у било којем мјесту у РС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана