Братска сарадња

Милијана Латиновић

Република Српска и Србија још једном су потврдиле братске односе и сарадњу која је сваким даном на вишем нивоу. Тај однос, који је посебно ојачао у протеклих неколико година, поново је доспио у жижу јавности када су у петак делегације двије српске републике ставиле печат на реализацију веома значајних пројеката.

 

Међу најважнијим издвајају се изградња аеродрома у Требињу и прве заједничке хидроцентрале "Бук Бијела".

Колико је велика и значајна та сарадња најбоље свједочи чињеница да од Новог Града до Требиња нема локалне заједнице у Српској у којој новцем из матице Србије нису обновљене школе, домови културе, здравствене установе или изграђени тргови, улице и вртићи.

Уз јаку Србију и Српска јача сваким даном, а с обзиром на договорене пројекте "тешке" више од 500 милиона евра који ће већ идуће године почети да се реализују, тек ће се видјети на дјелу шта значи када Српска и Србија раде заједно. И не само у Српској, Србија не заборавља ни свој народ у ФБиХ, па и у западнокрајишке општине са већинским српским становништвом шаље помоћ и на све начине настоји да допринесе опстанку вјековних српских огњишта која су након потписивања мировног споразума у Дејтону остала с оне стране границе.

Колико год била неопходна и значајна новчана помоћ која преко Дрине стиже и у вријеме пандемије, више од тога значи братски загрљај, подршка и охрабрење које ниједног дана, непуних девет мјесеци откако вирус корона хара Балканом, није недостајало.

Србија је прва прискочила у помоћ своме народу с ове стране Дрине чим је вирус закуцао на наша врата. И док се Европа затварала, обустављала извоз медицинских средстава и гледала само себе, наша матица подијелила је с нама све што је имала.

Стизале су заштитне маске, одјела и респиратори, иако је све то неопходно и народу у Србији. Све што су имали и имају подијелили су и дан-данас дијеле с нама. То је доказ не пријатељских, него братских односа. Сувишно је и причати о томе да ће таква сарадња бити настављена и у будућности.

Пред двјема републикама је још много заједничких пројеката и инвестиција које ће учврстити сарадњу, а становништву обезбиједити боље услове за посао, школовање и опстанак. Безброј пута до сада показало се да заједно Србија и Српска могу све, јер јака и стабилна Србија значи јаку и стабилну Републику Српску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана