Брат наш Тесла

Мирјана Кусмук

Ако будем срећан да остварим само неке од својих идеја, биће то доброчинство за цијело човјечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми да је то дјело једног Србина....

Рекао је то Никола Тесла, рођен у селу Смиљан код Госпића, у тадашњој Аустроугарској покрајини Војна крајина 1856. од оца Милутина, православног свештеника, и мајке Георгине.

Године 1884. Никола се одселио у Њујорк гдје је и умро на православни Божић, 7. јануара 1943. Комеморацију је директно преносио Радио Њујорк, а градоначелник Фјорело ла Гвардија читао је опроштајни говор. Уз звуке српске пјесме "Тамо далеко" Тесла је по сопственој жељи сахрањен у православној цркви Светог Јована на Менхетну.

Никола Тесла посљедњи пут у јавности се појавио 1942. када га је тешко болесног у хотелу "Њујоркер", у којем је живио, посјетио избјегли југословенски краљ Петар Други. Млади краљ записао је у свом дневнику да су Теслине ријечи биле дирљиве и да су обојица плакали.

У септембру прошле године испред Теслине лабораторије на Лонг Ајленду у Њујорку подигнут је споменик на којем пише: Никола Тесла, Србин и Американац!

Истина! Тесла по рођењу Србин, све што је дао човјечанству, дао је као амерички држављанин.

Манипулације о Теслином националном поријеклу почеле су са изјавом његовог сестрића Саве Косановића, који је посљедње дане живота провео уз ујака. Сава је препричао да је Тесла једне прилике рекао: "Поносим се својим српским поријеклом и хрватском домовином". Одмах послије тога Сава Косановић постављен је за амбасадора Југославије у САД, а управо то била му је награда за услугу комунистичком режиму који је прокламовао братство и јединство и коме је овакво Теслино изјашњење било више него потребно да "умири духове" због ратних злочина почињених над његовим сународницима у Лици.

Иако је откривено да је реченица стављена у уста великом научнику у ствари била парафразирана честитка коју је Тесли послао Мачек, манипулације нису престале до данас.

Послије предизборног циркуса са Теслином урном у Србији, услиједила је расправа у Хрватском сабору о проглашењу дана Теслиног рођења 10. јула Даном науке или Даном Николе Тесле, као што је прије неколико година учинила Србија.

- СДСС ће подржати проглашење националног дана када добије одговор када ће се срушени споменик у Госпићу вратити тамо гдје је био. Теслин споменик није срушен зато што је изумио струју, него због тога што је био Србин и то треба признати - рекао је истину која боли посланик српске мањине Милорад Пуповац и изазвао жестоку полемику у Сабору.

Тесла је отишао са овог свијета сам, болестан и сиромашан. Геније будућности умро је на ивици биједе, јер се одрекао надокнада на проналаске, а био је исувише поносан да узме скромну пензију југословенске избјегличке владе. Оним што је оставио човјечанству уписао се у књигу бесмртних грађана свијета.

- Род мој си, у побочној и узлазној линији крвотока: у високо и у широко - брат јеси мој - написала је у књизи "Брат мој, Тесла" Дара Секулић.

Обоје су као дјеца вољели да се купају у Корани. Трагови на пустим огњиштима Лике и Кордуна безвремено су свједочанство њихових живота. Све друго фалсификат је оних по којима се ништа неће звати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана